Πετρέλαιο θέρμανσης: Κίνητρα για επιστροφή μελετά η κυβέρνηση


Το ενεργειακό πακέτο ανακούφισης των καταναλωτών και η εξοικονόμηση ενέργειας σε συνάρτηση και με τις επιδοτήσεις που θα συνεχίζουν να στηρίξουν και τους επόμενους μήνες τα ελληνικά νοικοκυριά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής έκτακτης σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική ενίσχυσης των οικιακών καταναλωτών με την διαφορά ότι στον πυρήνα της πολιτικής των επιδοτήσεων, θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις το επόμενο διάστημα ώστε να μην δίνονται με οριζόντιο τρόπο και κίνητρα ώστε να μειώσουν την κατανάλωση τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια, όσο και στο φυσικό αέριο.Όπως δήλωσε και χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, η ελληνική αγορά έχει ιδιαιτερότητες, καθώς πολλά νοικοκυριά σταμάτησαν να θερμαίνουν το σπίτι τους με πετρέλαιο, επιλέγοντας το ηλεκτρικό, με αποτέλεσμα τον χειμώνα η κατανάλωση ρεύματος να αυξάνεται κατακόρυφα.

Αν μειωθεί όπως σημείωσε η κατανάλωση και περιοριστούν οι εισαγωγές αερίου, που σήμερα γίνονται σε τιμές 250 έως 300 ευρώ, θα διαμορφωθούν λογικές τιμές στην κατανάλωση.

Στο πλαίσιο αυτό μελετάται η παροχή ενισχυμένων κινήτρων για να «ξαναβάλουν μπρος» οι καυστήρες πετρελαίου όπου υπάρχουν, καθώς τα τελευταία χρόνια συντελείται ένας επιδοτούμενος μαζικός μετασχηματισμός με την εγκατάσταση καυστήρων φυσικού αερίου.

Στην κυβέρνηση θα περιμένουν για να οριστικοποιήσουν τα μέτρα και την σύνοδο των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή αλλά και τις ανακοινώσεις των παρόχων ενέργειας στις 20 Σεπτεμβρίου για τις τιμές του Οκτωβρίου για να ανακοινώσουν το ύψος των επιδοτήσεων που αναμένεται να είναι το ίδιο υψηλό με εκείνο του τρέχοντος μηνός (1,9 δισ.).