Πετρόπουλος στην ΕΡΤ: Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα αναπτυξιακό μέτρο (video)

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού πρόκειται για μία σημαντική κίνηση της κυβέρνησης. Ανταποκρίνεται στη δέσμευση που έχει αναλάβει να βελτιώνει το επίπεδο των μισθών και γενικά των κοινωνικών παροχών στους πολίτες. Είναι ένα βήμα που θα λειτουργήσει παρακινητικά και στην οικονομία και θα βελτιώσει τους δείκτες της οικονομίας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1. Και πρόσθεσε : «είναι ένα σκαλοπάτι, δεν είναι όλη η κλίμακα των μέτρων που μπορούμε να πάρουμε. Θα συνεχίσουμε τις βελτιώσεις που θα υπάρξουν σε πολλά επίπεδα».

Ακόμη, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι «μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα πρέπει όλοι οι εργοδότες να έχουν κάνει όσα οφείλουν για να αναδιαμορφώσουν το ύψος των κατώτατων μισθών εκεί που το όρισε το υπουργικό συμβούλιο».
Απαντώντας στην κριτική που ασκεί η Νέα Δημοκρατία για την αύξηση του κατώτατου μισθού ο υφυπουργός υπογράμμισε : «Η ΝΔ που κατήργησε τους μισθούς νομίζω δεν νομιμοποιείται να μιλάει γι αυτό το θέμα. Από τη μία μεριά μας λέει ότι αργήσαμε από την άλλη μεριά κινδυνολογεί, ότι φέρνουμε την καταστροφή κι η οικονομία θα έχει πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα». «Πρέπει να σημειώσουμε ότι η αύξηση των κατώτατων μισθών έγινε ταυτοχρόνως με την έξοδο στις αγορές. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα αναπτυξιακό μέτρο κατά την άποψή μας. Οι αγορές δεν το εκτίμησαν ως κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην επενδυτική καλύτερη πορεία και στην καλύτερη οικονομική εξέλιξη των πραγμάτων στη χώρα», συμπλήρωσε.
Επιπλέον ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε: «Είναι ντροπή να λέμε ότι θα καταρρεύσει η οικονομία. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα βήμα που θα μοχλεύσει θετικά την οικονομία, ξέρουμε όμως ότι δεν αρκεί.Ο δικός μας σχεδιασμός παίρνει υπόψιν όλες τις παραμέτρους. Φυσικά μας ενδιαφέρει και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Θεωρώ ότι η ίδια η αύξηση του κατώτατου μισθού , θα τονώσει την αγορά έτσι ώστε να ενισχυθούν κι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γι αυτό το λόγο δεν στάθηκε απέναντί μας η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την οποία ενισχύουμε με την ρύθμιση των οφειλών».

Από σήμερα η αύξηση του κατώτατου μισθού (video)

Ερωτηθείς πώς η πολιτεία θα διαπιστώσει αν ο εργοδότης θα συμμορφωθεί με αυτήν την αύξηση ο κ. Πετρόπουλος τόνισε: «Οι μισθοί αποτυπώνονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Θα πρέπει κανείς να είναι πολύ τολμηρός για να μεταβάλλει τους όρους εργασίας ατομικά, επειδή δόθηκαν 64 ευρώ παραπάνω στους άνω των 25 και 140 στους κάτω. Η ΕΡΓΑΝΗ θα κλειδώσει για τους ήδη καταβαλλόμενους μισθούς και δεν μπορεί να δεχτεί καμία μεταβολή κάτω από τα 650 ευρώ κατώτατο μισθό. ‘Αρα δεν μπορεί κανείς να δηλώσει μεταβολή τέτοια. Αν αποτολμήσει και δηλώσει τότε θα πρέπει να εξηγήσει όταν ελεγχθεί, και θα ελεγχθεί πολύ γρήγορα, γιατί έκανε αυτή τη βλαπτική μεταβολή. Θα ελεγχθεί πολύ αυστηρά. Πάντως επαναλαμβάνω αν τολμήσουν κάποιοι να μεταβάλλουν τους όρους εργασίας θα είμαστε αμείλικτοι και πρέπει να είμαστε αμείλικτοι. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και αυτή πρέπει να σεβαστούν όλοι. Είναι υποχρέωσή μας». Και πρόσθεσε : Θα υπάρξουν έλεγχοι όχι μόνο του ΣΕΠΕ αλλά και του ΕΦΚΑ μέσω των ΠΕΚΑ. Θα ενισχυθεί ο ΣΕΠΕ. Θα γίνουν προσλήψεις κι ήδη έχουν προαναγγελθεί προσλήψεις κι άλλων επιθεωρητών εργασίας και θα ενισχυθεί επίσης και τα ΠΕΚΑ. Οι έλεγχοι θα ενταθούν».
Ο υφυπουργός επανέλαβε ωστόσο ότι η αύξηση του κατώτατου θα έχει θετικές επιπτώσεις και για τους εργοδότες.
Σχετικά με το θέμα της ρύθμισης των οφειλών ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε : «Είναι το επόμενο μέτρο που θα μπει σε εφαρμογή το Μάρτιο. Νομίζω είμαστε έτοιμοι να κάνουμε με πολύ απλό τρόπο αυτές τις ρυθμίσεις οφειλών που οδηγούν σε μεγάλη ανακούφιση και θα ενισχύσουν και θα τονώσουν την αγορά και θα βοηθήσουν τον μικρομεσαίο επιχειρηματία που ήταν σε συνθήκες στραγγαλισμού αυτό το διάστημα.
Ερωτηθείς ποιοι θα ενταχθούν σε αυτή την ρύθμιση ο υφυπουργός ανέφερε: «Θα ενταχθούν όλοι. Δεν θα υπάρχει εξαίρεση για κανέναν πλην εκείνων που έχουν ενταχθεί ήδη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό κι έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις τους»
«Θα υπάρξει αυτοτελής ρύθμιση στα θέματα των οφειλών», συμπλήρωσε.
«Το σύστημα που προϋπήρχε του ΕΦΚΑ που χρέωνε και υπερχρέωνε με αβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι μία σοβαρή αιτία που οι άνθρωποι πνίγηκαν στα χρέη, έβαλαν λουκέτο», υπογράμμισε ο υφυπουργός.
Όσον αφορά για την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά ο κ. Πετρόπουλος τόνισε : «Παραμένουμε αντίθετοι στις πολιτικές των περικοπών. Η καταστροφή ήρθε από αυτές τις πολιτικές που δυστυχώς το ΣτΕ στην πρώτη δίκη τις έκρινε συνταγματικές. Οι δικαστές θα πρέπει να σκεφτούν αν η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να δώσει με τα μέσα που διαθέτει ό,τι χάθηκε το προηγούμενο διάστημα από τις πολιτικές που προέκυψαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, χωρίς τη δική τους αντίρρηση».
«Εμείς δεν περιμένουμε τα δικαστήρια για να κάνουμε θετικές πολιτικές για το λαό. Δώσαμε αυξήσεις χωρίς αποφάσεις δικαστηρίων. Επιστρέψαμε ωφελούμενα μέρη χωρίς αποφάσεις δικαστηρίων», κατέληξε ο υφυπουργός.
Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2019-02-02 00:06:19

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ