Πιθανό λανσάρισμα του ψηφιακού νομίσματος Libra του Facebook τον Ιανουάριο

0
62

Το κρυπτονόμισμα Libra του Facebook ετοιμάζεται για λανσάρισμα ενδεχομένως από τον Ιανουάριο, μετέδωσαν την Παρασκευή οι Financial Times, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές που συνδέονται με το εγχείρημα.

 

Όπως ανέφεραν οι FT, επικαλούμενοι μια από τις πηγές αυτές, το Libra Association, με έδρα τη Γενεύη, που θα εκδίδει και θα επιβλέπει το Libra, σχεδιάζει να λανσάρει ένα ψηφιακό νόμισμα που θα υποστηρίζεται από το δολάριο.

 

Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα μεγαλύτερο του αναμενομένου «μάζεμα» των φιλοδοξιών του εγχειρήματος σε σχέση με αυτό που αναμενόταν τον Απρίλιο, ύστερα από τις αντιδράσεις από τους χώρους της πολιτικής και των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με το εγχείρημα.

 

Το Libra είχε παρουσιαστεί πέρυσι από το Facebook, ωστόσο υπήρξε μια «επανεκκίνηση» του προγράμματος σε πιο «μαζεμένη» μορφή αφού ρυθμιστικές αρχές και κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο εξέφρασαν προβληματισμούς ως προς το κατά πόσον θα μπορούσε να πλήξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να διαβρώσει τις καθιερωμένες μορφές ελέγχου/ εξουσίας επί του χρήματος.

 

Το Libra Association, ένα από τα 27 μέλη του οποίου είναι το Facebook, περιμένει έγκριση από την ελβετική αρχή επίβλεψης αγορών για να εκδώσει μια σειρά από stablecoins, υποστηριζόμενα από συμβατικά νομίσματα, καθώς και ένα token που βασίζεται στα υποστηριζόμενα από συναλλάγματα stablecoins. Ωστόσο, στο πλαίσιο των νέων σχεδιασμών του φορέα, άλλα νομίσματα υποστηριζόμενα από συμβατικά συναλλάγματα, καθώς και το σύνθετο νόμισμα, θα μπορούσαν να παρουσιαστούν αργότερα, ανέφεραν οι FT.

 

Το Libra Association δεν προέβη άμεσα σε σχόλια. Η ελβετική αρμόδια αρχή, FINMA, δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες πέρα από μια ανακοίνωση τον Απρίλιο όπου επιβεβαίωνε ότι έλαβε το αίτημα του Libra.

 

Τα stablecoins είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να αποφεύγουν τη μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, καθιστώντας τα στη θεωρία πιο κατάλληλα για πληρωμές και μεταφορές χρηματικών ποσών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ