«Πισώπλατη μαχαιριά» του Ζαν Μαρί Λεπέν στην κόρη του Μαρίν

0
24

«Αν ο Έρικ Ζεμούρ είναι ο καλύτερος υποψήφιος για το εθνικό στρατόπεδο, φυσικά, θα τον υποστηρίξω». Η σημερινή δήλωση του Ζαν-Μαρί Λε Πεν στην εφημερίδα “Le Monde” προκάλεσε τεράστια αναταραχή στο στρατόπεδο της Μαρίν Λε Πεν.

Την ώρα που η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) στις προεδρικές εκλογές, πέφτει στις δημοσκοπήσεις, ο πατέρας της, Ζαν Μαρί Λε Πεν Ζαν δεν διστάζει να εκφράσει την υποστήριξή σε έναν άλλο ακροδεξιό υποψήφιο: Τον πρώην δημοσιογράφο της Figaro, Ερίκ Ζεμούρ.

Ο 93χρονος «πατριάρχης» της Γαλλικής Ακροδεξιάς υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στην Le Monde ότι θα υποστηρίξει τον υποψήφιο που θα εινσι «καλύτερα πλασαρισμένος».

Βέβαια, οι δημόσιες επικρίσεις του Ζαν-Μαρί Λεπέν προς την  κόρη του, την οποία θεωρεί ότι δεν είναι αρκετά «ανδρική» ως προς τις ιδέες, είναι στην πραγματικότητα συνηθισμένες εδώ και αρκετά χρόνια.

Αλλά τώρα, λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, η βόμβα που έριξε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν δεν άργησε να προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις του Εθνικού Συναγερμού, που έκανε λόγο για πισώπλατη μαχαιριά στην κόρη του.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, ο Βαλεράν ντε Σεν Ζιστ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του κόμματος της Μαρίν Λε Πεν εξέφρασε την πικρία του: «Αυτό που με εξέπληξε πολύ είναι ο οπορτουνισμός του Ζαν Μαρί Λε Πεν. Δεν μας έχει συνηθίσει σε αυτό».

Σε λιγότερο από ένα μήνα, η δημοτικότητα του  Ζεμούρ έχει σχεδόν διπλασιαστεί στις δημοσκοπήσεις, καλπάζοντας από το 8% στο 15% στην πρόθεση ψήφου. Μια αύξηση που μπορεί να εξηγηθεί από την ικανότητά του να κερδίζει τους ψηφοφόρους  της Μαρίν Λεπέν.

Στη δημοσκόπηση της Ipsos / Le Parisien που δημοσιεύτηκε χθες, η Μαρίν προηγείται μόλις μία μονάδα του ακροδεξιού αντιπάλου της.

naftemporiki.gr