ΠΟΕΔΗΝ: «Υγειονομικό ναρκοπέδιο» το Κέντρο Υποδοχής της Μόριας

Επίσκεψη στο Κέντρο Υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων της Μόριας, πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΠΟΕΔΗΝ.
Επιχειρώντας να διαπιστώσει την Υγειονομική κατάσταση, κάνει λόγο για «Απερίγραπτες εικόνες και καταστάσεις εν έτη 2018» και για «ένα σύγχρονο Υγειονομικό ναρκοπέδιο».
Σε αναλυτική ανακοίνωση (το πλήρες κείμενο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρεται ότι: «Στο ΚΥΤ Μόριας από ενημέρωση που είχαμε από αρμοδίους, διαβιούν σε άθλιες απαράδεκτες συνθήκες 7.368 μετανάστες και πρόσφυγες, αν και η δυναμικότητα του Κέντρου είναι για 3.000. Από Κέντρο Υποδοχής και καταγραφής των μεταναστών και προσφύγων με διαμονή έως ένα μήνα το πολύ που χρειάζεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής, κατέληξε να γίνει καταυλισμός με διαμονή επ’ αορίστου.
Κάθε ημέρα το λιμενικό ή η frontex φέρνουν στη Μόρια 100 περίπου νέους μετανάστες – πρόσφυγες και δεν φεύγει ούτε ένας λόγω μη εφαρμογής των μέτρων επαναπροώθησης και της έλλειψης κατάλληλων χώρων φιλοξενίας.
Νοίκιασαν χωράφια δίπλα από το ΚΥΤ Μόριας και συνεχώς ο καταυλισμός (έτσι εξελίχθηκε) μεγαλώνει με σκηνές που στήνονται. Ζουν ένας πάνω στον άλλον. Οι ΜΚΟ κάνουν χρυσές. Κάνουν ότι θέλουν. Δεν υπολογίζουν τίποτα. Εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».
Συνεχίζοντας η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως: «Στον καταυλισμό δεν υπάρχει νερό πολλές ώρες την ημέρα. Δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο. Τα λήμματα είναι εκτεθειμένα σε χώρους διαμονής. Σμήνος κουνουπιών και άλλων εντόμων τα οποία είναι φορείς μετάδοσης μικροβίων. Βρώμα και δυσοσμία παντού.
Όλα τα λήμματα καταλήγουν σε ένα ποτάμι που περνάει από τον καταυλισμό και από εκεί στη θάλασσα.
Τρέχει το ποτάμι με λήμματα.
Έχουμε κρούσματα με λοιμώδη νοσήματα, ηπατίτιδα, φυματίωση, AIDS που λόγω των συνθηκών διαβίωσης είναι αυξημένα.
Μάλιστα το Νοσοκομείο ανέπτυξε ειδική κλινική για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και προσφύγων που παρουσιάζουν λοιμώδη νοσήματα 6 κλινών και πάντα είναι γεμάτη.
Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες επιδιώκουν να αρρωστήσουν με επικίνδυνα μεταδιδόμενα νοσήματα. Επικαλούνται ψυχική νόσο για να νοσηλευτούν. Πολλοί τα προκαλούν για να χαρακτηρισθούν ως «ευάλωτοι» και να έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλη την χώρα. Να πάψουν να είναι εγκλωβισμένοι στο ΚΥΤ Μόριας!!!
Οι υγειονομικές υπηρεσίες στον καταυλισμό θυμίζουν χώρο στον οποίο διεξάγονται πολεμικές συγκρούσεις. Πρόχειρα μικρά ιατρεία χωρίς να τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Δεν διαθέτουν καν νερό βρύσης. Μάλιστα η «κλινική» όπως τη λένε των «γιατρών χωρίς σύνορα» είναι σκηνή!!!
Υπηρετούν εργαζόμενοι ιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας που κάνουν τεράστιες προσπάθειες με ολιγόμηνες ανανεούμενες συμβάσεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο μισθός των γιατρών εντός του Υγειονομικού Ναρκοπεδίου είναι 1.200 ευρώ το μήνα και των λοιπών επαγγελματιών 800 ευρώ το μήνα. Λήγουν τώρα οι συμβάσεις τους και δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά αύριο!!!».
Φωτο αρχείου: Κέντρο Υποδοχής – Μόριαwww.ert.gr

2018-07-05 14:10:20

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ