Ποινή έξι χρόνων στον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας Σαακασβίλι

Ποινή κάθειρξης έξι ετών για κατάχρηση εξουσίας επέβαλε δικαστήριο της Γεωργίας ερήμην στον πρώην πρόεδρο της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι (2004-2013), όπως μετέδωσε η γεωργιανή κρατική τηλεόραση την Πέμπτη. Ο Σαακασβίλι ζει σήμερα στην Ολλανδία, απ’ όπου οι αρχές της χώρας θα ζητήσουν την έκδοση.
Το δικαστήριο στο Τμπιλίσι έκρινε ότι ο Σαακασβίλι καταχράστηκε την εξουσία κατά τη διάρκεια της θητείας του και επίσης ότι ήταν συνεργός στην οργάνωση μιας επίθεσης και του ξυλοδαρμού ενός ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης.
Αρκετοί άλλοι συγκατηγορούμενοι του Σαακασβίλι καταδικάστηκαν επίσης σε πολυετείς ποινές φυλάκισης και κάθειρξης.
Ο 50χρονος Σαακασβίλι εγκατέλειψε τη Γεωργία αμέσως μετά το τέλος της δεύτερης θητείας του στην προεδρία. Απέκτησε την ουκρανική υπηκοότητα και κατέβηκε στην ουκρανική πολιτική κονίστρα, με αποτέλεσμα να απολέσει το γεωργιανό διαβατήριό του.
Έπειτα από μια διένεξη στην οποία ενεπλάκη με την ουκρανική κυβέρνηση, ο Σαακασβίλι απελάθηκε στην Πολωνία και έμεινε άπατρις. Στις αρχές της χρονιάς, καταδικάστηκε ερήμην σε τρία χρόνια φυλάκιση, στο πλαίσιο μιας άλλης υπόθεσης, από τη γεωργιανή δικαιοσύνη, επίσης για κατάχρηση εξουσίας και το ρόλο του στη συγκάλυψη της δολοφονίας ενός γεωργιανού τραπεζίτη.
Αρνείται όλες τις κατηγορίες σε βάρος του. Οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι οι δίκες του έχουν πολιτικό χαρακτήρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-06-29 00:43:01

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ