Ποινική καταγγελία εναντίον του Μπλάτερ υπέβαλλε η FIFA

0
23

Σε ποινική καταγγελία εναντίον του πρώην προέδρου της, Σεπ Μπλάτερ, προχώρησε η FIFA.

Η παγκόσμια συνομοσπονδία ποδοσφαίρου στην καταγγελία της που κατατέθηκε στην Εισαγγελία της Ζυρίχης, αναφέρει ότι υπάρχουν αποδείξεις περί «εγκληματικής κακοδιαχείρισης» σε ένα πρότζεκτ για μουσείο, το οποίο δημιουργήθηκε από τον άλλοτε «ισχυρό άνδρα» της FIFA, Σεπ Μπλάτερ.

Η ανώτατη αρχή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου γνωστοποίησε πως η καταγγελία της «αναγνώρισε την άμεση εμπλοκή του πρώην προέδρου της, Γιόζεφ Μπλάτερ, μαζί με άλλα άτομα» στις συμφωνίες που ελήφθησαν για το μουσείο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Ζυρίχης.

«Η καταγγελία περιλαμβάνει τα συνολικά κόστη του πρότζεκτ που ανέρχονται στα 500 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (564,59 εκατ. δολάρια) και αναγνωρίζει ότι η προηγούμενη διοίκηση της FIFA διέθεσε 140 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα για την ανακαίνιση κτιρίου, το οποίο δεν βρίσκεται στην ιδιοκτησία του οργανισμού, ενώ επίσης “κλείδωσε” τον εαυτό της σε μια μακροχρόνια συμφωνία μίσθωσης με δυσμενείς όρους σε σύγκριση με τις τυπικές τιμές της αγοράς, η οποία, συνολικά, θα κοστίσει στη FIFA 360 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα έως την ημερομηνία λήξης το 2045» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε γ FIFA και προσθέτει:

«Αυτό είναι μισό δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα, το οποίο θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε διοχετευθεί στην ανάπτυξη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου».

Ο δικηγόρος του πρώην διοικητικού ηγέτη της FIFA, Λόρεντς Έρνι, δήλωσε ότι «οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και απορρίπτονται έντονα».

Ως γνωστό ο επί 17 συναπτά έτη πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, έχει τιμωρηθεί με ισόβιο αποκλεισμό από την επιτροπή δεοντολογίας της παγκόσμιας συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου, αφού έγινε το αντικείμενο ποινικής διαδικασίας στην Ελβετία το 2015.