Πολιτικές αναταράξεις για τα προ του 2012 δάνεια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ (video)

Ως ύποπτους για τη διάπραξη κακουργήματος καλούν οι οικονομικοί εισαγγελείς πενήντα στελέχη της Εθνικής και της πρώην Αγροτικής, για τα δάνεια που χορήγησαν σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ μέχρι το 2012. Η κλήση και των υπευθύνων των κομμάτων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Τα δάνεια των κομμάτων από τις τράπεζες, στην αρχή της οικονομικής κρίσης, προκαλούν αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Ήδη έχουν κλητευθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, δήλωσε ότι τα «τα δύο βασικά κόμματα τα οποία εγκαλούνται ως προς το ύψος των δανείων τους το οποίο ήταν πολύ μεγάλο, είναι και τα δυο βασικά κόμματα τα οποία φέρουν την ευθύνη για το πώς φτάσαμε στην κρίση, στη χρεοκοπία της χώρας. Μ` αυτή την κατάσταση σε κρίση, καθώς τα νοικοκυριά και οι ίδιες οι τράπεζες είναι στην κατάσταση που είναι θα ήταν απίστευτη πρόκληση έστω και να επιζητούσαν τα κόμματα ιδιαίτερες προνομιακές -σκανδαλωδώς προνομιακές- ρυθμίσεις».
Στρέφοντας τα πυρά κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το Μαξίμου κατηγορεί για θράσος να ζητούν διαγραφή των δανείων τους και να ανακαλύπτουν πολιτικές διώξεις και σκευωρίες. Αναφέρει συγκεκριμένα το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού:
Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να θαφτούν οι ευθύνες τους για τα θαλασσοδάνεια σχεδόν μισού δισ. ευρώ, τώρα που η Δικαιοσύνη προχωρά ανεμπόδιστη στη διερεύνηση, αντί να ζητήσουν έστω μία συγγνώμη όχι μόνο για τα δάνεια αλλά και για την κατάπτυστη τροπολογία του 2013, με την οποία απαλλάσσονταν όλοι οι υπεύθυνοι, ζητούν από πάνω και τα ρέστα.
Επιχείρηση οικονομικής πίεσης μέχρι τις εκλογές καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ σφοδρή είναι η αντίδραση του Περισσού απέναντι σε όσους συμψηφίζουν τα δάνεια του ΚΚΕ με αυτά των άλλων κομμάτων. Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη είπε:
«Γιατί συμβαίνει στο κάδρο της έρευνας να περιλαμβάνονται όλα τα κόμματα, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και να εξαιρείται ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει σε μία αμφιλεγόμενη ρύθμιση δανείων, κατά πολλούς χαριστική, και υπάρχουν και ζητήματα σε ότι αφορά τη χρήση του κτιρίου που διαθέτει στην Κουμουνδούρου. Η ΝΔ από την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη φρόντισε να τακτοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της, να τις ρυθμίσει και να τις αποπληρώνει, δίνοντας το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης στην αποπληρωμή των δανείων».
Ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι «οι νόμοι που ίσχυαν τη δεκαετία του `90 και του 2000 τηρήθηκαν και τηρούνται στο ακέραιο. Άρα δεν υπάρχει ποινική ευθύνη, αλλά πολιτική προπαγάνδα. Σκοπιμότητα. Αλλά όλα αυτά είναι παιχνιδάκι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ότι είμαστε όλοι ίδιοι, για να αποπροσανατολίσουν το λαό και η διαφθορά να ζει και να βασιλεύει».
Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί την γκεμπελική τακτική της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων, εργαλειοποιώντας το θέμα των δανείων των κομμάτων.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο αποπληρωμής, λέει το Ποτάμι. Ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς είπε ότι «τα κόμματα θα έπρεπε να λειτουργούν με τις επιχορηγήσεις που λαμβάνουν. Ποιος ο λόγος να παίρνουν δάνεια;» Είχαμε πει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσουν ένα μπίζνες πλαν για το πώς σκοπεύουν να αποπληρώσουν τα δάνεια διότι, φαντάζομαι δεν θα ήθελαν κι αυτοί για πολιτικούς λόγους, να μπούμε σε μια διαδικασία διαγραφής.
Ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε: «Δεν είναι γνωστή υπόθεση αυτή; Ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων! Από πού κι ως πού θέλει η ΝΔ να κυβερνήσει με αυτά που χρωστάει; Όταν δεν μπορεί να νοικοκυρέψει στοιχειωδώς τα οικονομικά της!
Παρά τις μεθοδευμένες προσπάθειες απόκρυψης, η υπόθεση παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ήταν τέτοια η βεβαιότητα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη διαχρονική ασυλία τους που ποτέ δεν ψέλλισαν μισή συγνώμη στον ελληνικό λαό […] Τώρα όμως τα ψέματα έχουν τελειώσει για όσους χρεοκόπησαν και τη χώρα και τα κόμματά τους».
Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδηwww.ert.gr

2018-09-13 15:18:41

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ