Πολιτική αντιπαράθεση για την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν δικτατορίες των μειοψηφιών και δεν υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης να αλώσει τους δήμους, όπως μας κατηγορούν» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατά την παρουσίαση των βασικών σημείων του «Κλεισθένη» του νομοσχεδίου για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, με αιχμή την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την καθιέρωση της απλής αναλογικής. ΝΔ – Κίνημα Αλλαγής επέκριναν την  κυβερνητική πρόταση για εφαρμογή της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Για το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα, ο υπουργός Εσωτερικών, διαβεβαίωσε τους συνέδρους ότι «δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός, ενώ ότι θα υπάρξει διαβούλευση πριν την κατάθεσή του στη Βουλή».
Παρουσιάζοντας επιγραμματικά τον «Κλεισθένη Ι» (το δεύτερο μέρος θα καταρτιστεί μετά τη συνταγματική αναθεώρηση), ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι:
-Αποσυσχετίζονται από τις ευρωεκλογές οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου 2019.
-Οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου, όπως συνέβαινε πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
-Ως εκλογικό σύστημα καθιερώνεται η απλή αναλογική, «όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης με τις διάφορες εκδοχές του εκλογικού συστήματος».
–Αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα ορίζονται από όλες τις παρατάξεις που θα συναποτελούν τις περιφερειακές και δημοτικές Αρχές, αντίστοιχα. Επιπλέον, ο κ. Σκουρλέτης διέψευσε κατηγορηματικά ότι σχεδιάζεται ο διορισμός, από την κεντρική διοίκηση, γραμματέων στους ΟΤΑ.
«Αυτό απαιτεί η δημοκρατία, η σύνθεση και η συνεννόηση και όχι να υπάρχουν παζάρια εν κρυπτώ, όπως γίνονται σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Αφού λοιπόν μπει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο, το σατανικό διάλυσης της Αυτοδιοίκησης, θα έρθει ακούγεται και θα «φορέσει» η κυβέρνηση ένα διορισμένο γραμματέα. Αυτό ποιος το άκουσε; Ποιος αρρωστημένος εγκέφαλος το σκέφτηκε αυτό; Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ουδέποτε είτε σε επίσημες είτε ανεπίσημες ή κατ’ ιδίαν δηλώσεις, δικές μου συνεντεύξεις, έχω υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Αντίθετα όταν πριν από λίγες μέρες ο κύριος Πατούλης με ρώτησε στο γραφείο μου, του είπα ότι σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω σε μία τέτοιου είδους τοποθέτηση εγκάθετων από οποιαδήποτε κυβέρνηση και θέλω να το τονίσω και εδώ και να το κάνω ξεκάθαρο» διευκρίνισε από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Σκουρλέτης.
-Καθιερώνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους οικισμούς κάτω τω 500 κατοίκων.
–Ενεργοποιούνται τα τοπικά δημοψηφίσματα.
-Παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να συστήσουν και να συμμετάσχουν σε εταιρείες κοινής ωφέλειας. Ενδεικτικά ο υπουργός ανέφερε ότι θα μπορούν οι μητροπολιτικοί δήμοι της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στο ΔΣ της ΕΥΑΘ.
-Συστήνεται διαρκής επιτροπή σε διυπουργικό επίπεδο με τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο την εξέταση των υπό κατάρτιση νομοσχεδίων στο θέμα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων.
-Θεσπίζεται ο Ελεγκτής Νομιμότητας, ο οποίος θα είναι μία αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών και θα συγκροτείται από νομικούς.

Πυρά Δούρου κατά ΝΔ για απλή αναλογική στο συνέδριο ΕΝΠΕ- ΚΕΔΕ

«Να δώσουμε τη μάχη για να έχουμε γνήσια αποτύπωση της ψήφου των δημοτών μας» ζήτησε από το βήμα του συνεδρίου η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και τόνισε ότι «η ιστορία της απλής αναλογικής είναι πολύ βολική για όλους αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα με όρους ’50».
Κατά της απλής αναλογικής ΝΔ- Κίνημα Αλλαγής

Μητσοτάκης: «Με τις κάλπες και τα εκλογικά συστήματα παίζουν όσοι φοβούνται την ετυμηγορία του λαού» (video)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την πως «αντί εγκαίρως να θέσει σε διαβούλευση ένα πλήρες σχέδιο για την αναδιοργάνωση της Αυτοδιοίκησης, προτίμησε μισόλογα, επιλεκτικές διαρροές και συγκεχυμένες πληροφορίες. Η Κυβέρνηση δείχνει -και εδώ- όχι μόνο διοικητική ανεπάρκεια, αλλά και ξεκάθαρο πολιτικό κυνισμό. Επιλέγει το πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για κομματικούς τακτικισμούς και μάχες οπισθοφυλακών«.

Γεννηματά: Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση εκθέτουν την απλή αναλογική

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, διαφώνησε και εκείνη με την απλή αναλογική , κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει «μόνη αρχή την εργαλειακή αντίληψη για τους θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας τους οποίους», όπως υποστήριξε, «τους θεωρεί κάστρα προς κατάληψη και επιδιώκει συμμαχίες χωρίς αρχές και στόχους, στο όνομα της συναλλαγής και της αύξησης της κομματικής επιρροής. Δεν είναι αυτή η ανάγκη του θεσμού και του τόπου».
Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κ.Γενημματά έκαναν λόγο για την ανάγκη σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Τι απαντά το ΥΠΕΣ στον Κυρ. Μητσοτάκη
«Η ιδιωτικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν συνιστά ισχυροποίησή της»  απαντά το Υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωσή του στην τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζεται στην ανακοίνωση «επικηρύσσοντας» την απλή αναλογική, το εκλογικό σύστημα που μπορεί να εκφράσει με τον πιο γνήσιο τρόπο την λαϊκή ετυμηγορία, εχθρεύεται κάθε έννοια σύνθεσης, συνεργασίας και συνυπευθυνότητας, διεκδικώντας τον ρόλο του κύριου εκφραστή μιας αυστηρά μονοπαραταξιακής λογικής, η οποία αντιμετωπίζει τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια ως το «μακρύ χέρι«κομμάτων και κυβερνήσεων στις τοπικές κοινωνίες.
Προσθέτει δε, ότι η «επίθεση φιλίας» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει, εκτός από τα λόγια και μια έμπρακτη πτυχή σε ό,τι αφορά τον κ. Μητσοτάκη: τη διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας επί των ημερών του, τις απολύσεις των σχολικών φυλάκων και, πρόσφατα, την άποψη ότι πρέπει να παραμείνει η σχέση 1 – 5 στις προσλήψεις/αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Με αυτή την πολιτική «προίκα» η Νέα Δημοκρατία θέλει, υποτίθεται, να ισχυροποιήσει την υποστελεχωμένη Αυτοδιοίκηση και να πετύχει, δήθεν, την αποκέντρωση».
ΣΥΡΙΖΑ:Δεν μπορεί κανείς να στερήσει από κανέναν το δικαίωμα στο όνειρο
Αναγκαίο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η απλή αναλογική, αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται πως οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν με άλλη κυβέρνηση από αυτή που υπάρχει τώρα. Δεν μπορεί κανείς να στερήσει από κανέναν το δικαίωμα στο όνειρο, ιδίως ενόψει θέρους» σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος.
«Από κει και πέρα, ωστόσο, υπάρχει και το αίτημα των τοπικών κοινωνιών να εκπροσωπούνται με αυθεντικό τρόπο στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αίτημα που μόνο το σύστημα της απλής αναλογικής μπορεί να εκφράσει. Η ανάγκη περάσματος σε ένα μοντέλο που θα διευκολύνει τη δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων για την αντιμετώπιση των τοπικών ζητημάτων είναι μία υπόθεση που θα διευρύνει τη δημοκρατία και θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών» προσθέτει.
Η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων.
Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-04-19 17:35:53

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ