Πολιτική θύελλα έφεραν τα χτυπήματα του «Μπάλλου»

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Θύελλα και στην πολιτική ζωή προκαλεί το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μπάλλος» καθώς σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εξηγήσεις για την εικόνα ανοχύρωτης πόλης που παρουσίασε η πρωτεύουσα στην αναμέτρησή της με ένα ακόμη φυσικό φαινόμενο ενώ η κυβέρνηση αντιτείνει ότι πρώτο μέλημα είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών καθώς και της ασφάλειας των υποδομών.

Οι εικόνες του βυθισμένου λεωφορείου στην παλαιά λεωφόρο Ποσειδώνος και της αυτοσχέδιας γέφυρας από θρανία που κατασκεύασαν μαθητές για να απεγκλωβιστούν από  σχολικό συγκρότημα της Νέας Φιλαδέλφειας έδωσαν το έναυσμα χθες στην αντιπολίτευση να επικρίνει την κυβέρνηση για την έλλειψη προετοιμασίας του «επιτελικού κράτους» απέναντι στην κακοκαιρία. «Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για ένα Κράτος με αδυναμίες. Το να μη λειτουργεί όμως καθόλου, ούτε στη βροχή, ούτε στη φωτιά, ούτε στο χιόνι, είναι κάτι που δεν το είχαμε ξαναζήσει» ανέφερε σε ανάρτηση του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας έμφαση στις επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις που η κρατική μηχανή φάνηκε αδύναμη να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές.

Σε ανάλογο μήκος κύματος το Κίνημα Αλλαγής μίλησε για «διαχρονική ανικανότητα» της κυβέρνησης αφενός να προλάβει και να διαχειριστεί φυσικά φαινόμενα κι αφετέρου να προστατεύσει τους πολίτες και τις περιουσίες τους. «Για ακόμη μία φορά, πρόληψη δεν υπήρξε. Το επιτελικό κράτος περιορίστηκε σε κάποια κορμοδέματα, χωρίς κάποιο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των πλημμυρών από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τις Περιφέρειες και τους Δήμους» πρόσθεσε το Κίνημα Αλλαγής.

Από την πλευρά τους στελέχη του ΚΚΕ έκαναν λόγο για «τραγικές ελλείψεις έργων αντιπλημμυρικής προστασίας» όχι μόνο στην Αττική αλλά και στην πυρόπληκτη Εύβοια. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, είχε επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, κατά τη διάρκεια της οποίας του επισήμανε την πολύ άσχημη κατάσταση στην Αττική, με την υψηλή στάθμη υδάτων σε σημαντικούς δρόμους (Ιερά Οδό, Τρεις Γέφυρες, Λιοσίων, βιομηχανική ζώνη Κορωπίου, συμβολή Μαρκοπούλου και Λαυρίου), με τα πλημμυρισμένα σχολεία (Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Ιωνία και αλλού), όπου προκύπτουν σοβαρά προβλήματα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών, αλλά και σε άλλες υποδομές.

Σκληρή κριτική δέχτηκε η κυβέρνηση και από την Ελληνική Λύση η οποία κατήγγειλε ότι το επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας των αρίστων. … “αρίστευσε” στην αποτυχία. «Πνίγηκε σε μία νεροποντή, “βουλιάζοντας” την Αθήνα, την Κέρκυρα και πολλές άλλες περιοχές στα λασπόνερα και τους κατοίκους στην απελπισία» σημείωσε το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Σε επικριτικό πνεύμα τοποθετήθηκε και το ΜέΡΑ 25 το οποίο σχολίασε ότι «οι συστάσεις του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη για άσκοπες μετακινήσεις μεταθέτουν για άλλη μια φορά την “προετοιμασία”, για την οποία μας διαβεβαιώνει η Κυβέρνηση ότι έχει υπάρξει, στην αγαπημένη της ατομική ευθύνη».

Ο Μπάλλος ανέβαλε και τη σημερινή «ώρα του πρωθυπουργού»

Σημειώνεται ότι οι επιπτώσεις της χθεσινής κακοκαιρίας προκάλεσαν την αναβολή και της προγραμματισμένης για σήμερα «ώρας του πρωθυπουργού» στη Βουλή όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντούσε σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για τη διαχείριση της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, και του ζήτησε να μεταφέρει στον κ. Τσίπρα το αίτημα του να μετατεθεί για άλλη ημέρα η συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης, κάτι που έγινε δεκτό.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε σε υψηλούς τόνους στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εικόνα των μαθητών που πάτησαν πάνω σε θρανία για να απεγκλωβιστούν. «Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει σε κάθε φυσικό φαινόμενο μια ευκαιρία αντιπολίτευσης» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση «με φρικτούς λαϊκισμούς και ευφυολογήματα ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει: “Πλημμύρισε ένα σχολείο; Φταίει  η κυβέρνηση”». Σε πολύ πιο ήπιους τόνους ο αρμόδιος υπουργός κ. Στυλιανίδης διαβεβαίωσε ότι  βασικός στόχος και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «η διαφύλαξη της ζωής των πολιτών καθώς και των υποδομών της χώρας και βέβαια της περιουσίας των πολιτών».