Πομπέο: «Οι ΗΠΑ μπορούν να συντρίψουν το Ιράν» – 12 εντολές από Τραμπ

Οι ΗΠΑ θα συντρίψουν είτε με οικονομική πίεση είτε με στρατιωτικά μέσα το Ιράν εάν δεν αλλάξει την πολιτική του στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε ρητά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Εάν το Ιράν δεν αλλάξει πορεία θα υποστεί τις σκληρότερες κυρώσεις στην ιστορία, εάν δείξει καλή θέληση θα υπάρξουν  αμερικανικές παραχωρήσεις, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, καταθέτοντας και επίσημα  12 όρους προς την Τεχεράνη.

The US will aim to “crush” Iran with economic and military pressure unless it changes its behavior in the Middle East, Secretary of State Mike Pompeo says pic.twitter.com/TDt12nQiAg
— CNN Politics (@CNNPolitics) May 21, 2018

Ο Πομπέο ζήτησε πάντως μια ισχυρότερη πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, υποσχόμενος ότι εάν επιτευχθεί, οι ΗΠΑ θα είναι πρόθυμες να άρουν όλες τις οικονομικές κυρώσεις, να  αποκαταστήσουν πλήρεις διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς με το Ιράν ακόμη να βοηθήσουν την Τεχεράνη να επανενταχθεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μάλιστα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε τους συμμάχους που εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την αμερικανική αποχώρηση από τη συμφωνία να  ενταχθούν σε παγκόσμια συμμαχία «άσκησης πίεσης στο Ιράν», ώστε να ικανοποιηθείί το αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ για «καλύτερη συμφωνία».
Βάσει των 12  «όρων» για το Ιράν, που σύμφωνα με τον Πομπέο πρέπει να συμπεριληφθούν σε νέα συμφωνία, η Τεχεράνη πρέπει:

να «σταματήσει τον εμπλουτισμό» του ουρανίου και την επεξεργασία πλουτωνίου
 να επιτρέψει την  «απεριόριστη πρόσβαση σε διεθνείς επιθεωρητές»
να «απελευθερώσει όλους τους Αμερικανούς πολίτες»
να «αποσύρει όλες τις δυνάμεις» από τη Συρία
να σταματήσει να απειλεί το Ισραήλ
να υποστηρίξει τελικά τους αντάρτες του Χούτι στην Υεμένη

Απευθυνόμενος στον ιρανικό λαό, ο Μάικ Πομπέο έθεσε το ερώτημα: Θέλετε η χώρα σας να χαρακτηρίζεται υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, της Χαμάς, των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, ενώ οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι αξίζετε κάτι καλύτερο;.

We ask the Iranian people: do you want your country to be known as a co-conspirator with #Hizballah, #Hamas, #Taliban, and #alQaeda? The United States says you deserve better.
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) May 21, 2018

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,CNNwww.ert.gr

2018-05-21 16:22:28

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ