Πορτογαλία: 5,2 τόνοι κοκαΐνης σε ιστιοφόρο

Οι πορτογαλικές αρχές κατέσχεσαν 5,2 τόνους κοκαΐνης από ένα ιστιοφόρο, υπό σημαία Ισπανίας, στα ανοικτά της Πορτογαλίας, κατά τη διάρκεια μιας κοινής επιχείρησης, η οποία οδήγησε στη σύλληψη δύο Ισπανών και ενός Περουβιανού.

Η κατάσχεση 183 δεμάτων κοκαΐνης, τα οποία μετέφεραν οι αρχές στη στρατιωτική βάση του πολεμικού ναυτικού της Πορτογαλίας που βρίσκεται στα νότια προάστια της Λισσαβόνας, αποτελεί «τη μεγαλύτερη κατάσχεση που έχει γίνει στην Πορτογαλία τα τελευταία 15 χρόνια», δήλωσε ο διευθυντής της δικαστικής αστυνομίας της Πορτογαλίας Λουίς Νέβες.

«Πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα για εκείνους που θέλουν να κατακλύσουν την Ευρώπη με κοκαΐνη», υπογράμμισε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου σχετικά με την επιχείρηση, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με τις ισπανικές αρχές και με τη στήριξη της Ομοσπονδιακής Αρχής Καταπολέμησης των Ναρκωτικών και της βρετανικής Αρχής Μάχης κατά της Εγκληματικότητας.

Οι τρεις άνδρες, που συνελήφθησαν το Σάββατο με τη βοήθεια του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας της Πορτογαλίας, θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε ένα πανίσχυρο εγκληματικό δίκτυο, που οργανώνει τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης μεταξύ της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης.

Μεταξύ των μελών του δικτύου βρίσκεται ένας διακινητής που είναι γνωστός στις αρχές και «σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης» από τον Μάρτιο, ανέφεραν οι αρχές σε ένα δελτίο τύπου.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου «μας επιτρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στους διακινητές: δεν θα είναι εύκολο να διακινείτε ναρκωτικά στην Ισπανία και την Πορτογαλία», τόνισε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κεντρικής Ταξιαρχίας καταπολέμησης των Ναρκωτικών της ισπανικής αστυνομίας, ο επίτροπος Αντόνιο Μαρτίνεθ Ντουάρτε.

Την περασμένη Παρασκευή, οι ισπανικές αρχές είχαν ανακοινώσει την κατάσχεση 2,5 τόνων κοκαΐνης από το ιστιοφόρο “Goldwasser”, στα ανοικτά του πορτογαλικού αρχιπελάγους των Αζορών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters