Πούτιν: Γιατί ακύρωσε την πτήση μαχητικών στην παρέλαση της 9ης Μαΐου

Επισήμως έφταιγε ο καιρός, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου. Οι προγραμματισμένες πτήσεις των 77 μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Μόσχα, κατά την διάρκεια της χθεσινής παρέλασης στην Κόκκινη πλατεία, με αφορμή την 77 επέτειο της Ημέρας της Νίκης κατά των ναζί, δεν πραγματοποιήθηκαν. 

Μεταξύ των αεροπλάνων ήταν το «Doomsday», τοIlyushin Il-80 που επιτρέπει στον ηγέτη του Κρεμλίνου να συνεχίσει να κυβερνά τη Ρωσία κατά τη διάρκεια ενός πυρηνικού πολέμου .

Τα 77 αεροπλάνα είχαν κάνει εκτενείς πρόβες για την παράσταση.

Και επειδή δεν δικαιολογείται τουλάχιστον ένα τέτοιο αεροσκάφος να μην πετά-λόγω καιρού- είναι σαφές ότι ο Πούτιν δεν ήθελε να κάνει επίδειξη δύναμης 

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της παρέλασης, ο ήλιος βγήκε στην Μόσχα ενώ και στο Νοβοσιμπίρσκ και στο Αικατερίνμπουργκ υπήρχαν εντελώς καθαροί ουρανοί.

Το πρόσχημα για «κακές καιρικές συνθήκες» ήταν ψεύτικο, ανέφερε έκθεση του ουκρανικού πρακτορείου UNIAN.

 Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ακύρωσε την τελευταία στιγμή το πάτημά του για την Ημέρα της Νίκης επειδή «φοβόταν ένα εναέριο χτύπημα» από ουκρανικό πύραυλο σύμφωνα με την Daily Mail που επικαλείται ουκρανικές πηγές και το κανάλι Telegram του General SVR,

Ο Ρώσος αναλυτής  Christo Grozev που  χαρακτήρισε ως θεωρίες συνωμοσίας, όσα έχουν ακουστεί σημείωσε ότι είναι λογικό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία να υπάρχουν πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Πάντως υπονόησε πως τα  «μέτρα ασφαλείας» ελήφθηκαν και για τον φόβο πιθανής ανταρσίας την ώρα της εκδήλωσης, όπως πχ να θελήσει ένας πιλότος να στείλει αντιπολεμικό μήνυμα, κάτι που ήτνα δύσκολο να αποκρυφθεί εάν συνέβαινε.

naftemporiki.gr