«Πράσινο φως» για να ασκηθεί ποινική δίωξη στον Στιβ Μπάνον

0
31

Η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η οποία ερευνά την επίθεση στου Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, τάχθηκε υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του Στιβ Μπάνον, του άλλοτε συμβούλου του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάνον κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής, αλλά αρνήθηκε να το κάνει.

Οι δύο Ρεπουμπλικανοί και επτά Δημοκρατικοί της επιτροπής υποστήριξαν ότι ο Μπάνον περιφρονεί το Κογκρέσο. Στην εναρκτήρια ομιλία της, η Ρεπουμπλικανή και αντιπρόεδρος της επιτροπής του Γουαϊόμινγκ, Λιζ Τσένεϊ, είπε ότι ο Μπάνον είχε «ουσιαστική γνώση των σχεδίων» για τη διαμαρτυρία στις 6 Ιανουαρίου και τα σχέδια του Τραμπ να δυσφημήσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Ο 67χρονος Μπάνον απολύθηκε από τον Λευκό Οίκο το 2017 και δεν ήταν στην κυβέρνηση τη χρονική περίοδο των ταραχών. Ωστόσο, φέρεται να συζητούσε με τον πρώην πρόεδρο τις ημέρες πριν από την αιματηρή επίθεση στο Καπιτώλιο, σημειώνει η επιτροπή.

Ο Τραμπ προέτρεψε τους πρώην συνεργάτες του να απορρίψουν τα αιτήματα της επιτροπής της Βουλής,διεκδικώντας το δικαίωμα να αποκρύπτουν πληροφορίες επικαλούμενος το «εκτελεστικό προνόμιο», μια νομική αρχή που προστατεύει πολλές επικοινωνίες του Λευκού Οίκου. Οι Δημοκρατικοί αντιτείνουν πως αυτό το προνόμιο το έχει μόνο ο πρόεδρος εν ενεργεία.

Η εισήγηση της ειδικής επιτροπής θα πρέπει πλέον να τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία και, εφόσον εγκριθεί, η πρόεδρος του σώματος θα την επικυρώσει προτού την υποβάλει στον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ. Κατόπιν θα αποφασιστεί αν η υπόθεση πλέον θα ανατεθεί σε σώμα ενόρκων.  

Εάν καταδικαστεί, ο Μπάνον ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόστιμο και φυλάκιση έως και ενός έτους.

Ο Μπάνον από την πλευρά του δεν έχει σχολιάσει δημόσια την ψηφοφορία της Τρίτης στην εννεαμελή επιτροπή της Βουλής.

Πέραν του Μπάνον, κλητεύθηκαν άλλοι τέσσερις πρώην συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ, από τους οποίους ζητείται να παραδώσουν έγγραφα ή να καταθέσουν.  

naftemporiki.gr