«Πράσινο φως» για την αποστολή 31 αρμάτων Abrams

Η απόφαση των ΗΠΑ να παράσχουν άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία αποτελεί μια απότομη στροφή από την προηγούμενη θέση που είχαν δηλώσει. Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είχε ποτέ αποσύρει εντελώς από το τραπέζι το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών αρμάτων, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν δημοσίως την περασμένη εβδομάδα ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για την αποστολή των 70 τόνων αρμάτων M-1 Abrams, επειδή είναι δαπανηρά και απαιτούν σημαντική εκπαίδευση για να τα χειριστεί κανείς.

Αντίθετα, τα άρματα επανειλημμένα προβλήθηκαν ως μια μακροπρόθεσμη επιλογή – ακόμη και όταν οι επικριτές είπαν ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή- καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η Ρωσία να κινητοποιήσει περισσότερα στρατεύματα και να εξαπολύσει νέα επίθεση. Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει σταθερά από τους δυτικούς συμμάχους σύγχρονα άρματα μάχης, καθώς η χώρα του προετοιμάζεται για μια αναμενόμενη μεγάλη ρωσική αντεπίθεση την άνοιξη.

Ωστόσο, μετά από μια εντατική διπλωματική προσπάθεια με τη Γερμανία, η οποία είχε καταστήσει σαφές ότι θα έστελνε τα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν τα Abrams, ο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή των οχημάτων. Τα 31 Abrams θα αποτελέσουν ένα πλήρες ουκρανικό τάγμα αρμάτων.

«Τα άρματα μάχης Abrams είναι τα καλύτερα στον κόσμο. Πρόκειται για μια τεράστια νέα ικανότητα που θα αποκτήσει η Ουκρανία για να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη άμυνά της», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι τα άρματα θα αποκτηθούν μέσω της χρηματοδότησης της Πρωτοβουλίας για τη Βοήθεια στην Ασφάλεια της Ουκρανίας.

Θα χρειαστούν μήνες και εκπαίδευση

Τα άρματα μάχης Abrams θα χρειαστούν μήνες για να φτάσουν, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, και θα απαιτήσουν εκτεταμένη εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων για το πώς να τα χειρίζονται και να τα συντηρούν. Οι ΗΠΑ πρέπει να πλοηγηθούν σε περίπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού για τα εξαρτήματα που απαιτούνται για τα άρματα.

Η διαδικασία προμήθειας θα διαρκέσει μήνες, είπαν οι αξιωματούχοι, αν και τα γερμανικά Leopards θα φθάσουν το επόμενο διάστημα. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν ένα «ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης» για τους Ουκρανούς στα Abrams, τα οποία θα απαιτήσουν σημαντική συντήρηση μόλις αναπτυχθούν. Η εκπαίδευση θα γίνει εκτός Ουκρανίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN