Πρέπει να «αντιστραφεί» η αρνητική τάση, ζητεί ο Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να «αντιστραφεί» η αρνητική τάση που επηρεάζει τα δικαιώματα των γυναικών παγκοσμίως, στο Αφγανιστάν, τη Μιανμάρ, το Μάλι ή την Υεμένη.

«Πρέπει να δώσουμε μάχη και να επιταχύνουμε τον χρόνο για κάθε γυναίκα και κάθε κορίτσι», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης, σε επίπεδο υπουργών, την οποία οργάνωσε η Κένυα, η οποία έχει αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα Οκτώβριο.

«Οι γυναίκες δεν θα αποδεχθούν πλέον τη μείωση των δικαιωμάτων τους, δεν θα έπρεπε να το κάνουν έτσι κι αλλιώς, στις εμπόλεμες χώρες ή αλλού», συμπλήρωσε.

Όμως, στη Μιανμάρ, την Αιθιοπία, την Υεμένη… Σε πολλές χώρες, σε διάφορες ηπείρους, τα δικαιώματα των γυναικών αψηφούνται ή υποχωρούν, κατήγγειλε.

«Στο Μάλι, έπειτα από δύο πραξικοπήματα σε διάστημα 9 μηνών, ο χώρος για τα δικαιώματα των γυναικών δεν περιορίζεται απλά, κλείνει», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Στο Αφγανιστάν, τα κορίτσια και οι γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπα με μια ταχεία οπισθοχώρηση των δικαιωμάτων που κατέκτησαν τις τελευταίες δεκαετίες, περιλαμβανομένου του δικαιώματός τους για μια θέση σε μια σχολική τάξη», συνέχισε.

Σε αυτή τη χώρα, «ο ΟΗΕ παραμένει και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να προκρίνει και να υπεραμύνεται των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών σε όλες μας τις σχέσεις με τις αρχές», υποσχέθηκε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Δεν θα σταματήσουμε όσο τα κορίτσια δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο και οι γυναίκες δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους και να συμμετάσχουν στη δημόσια ζωή», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP