Προάγγελος κρουσμάτων κορωνοϊού τα πάρτι γενεθλίων;

Πόσο πιθανό ήταν να μεταδοθεί πέρυσι ο κορωνοϊός σε οικογενειακά περιβάλλοντα και πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού; Αρκετά πιθανό απαντάει τελευταία μελέτη την οποία επικαλούνται οι New York Times.

Όπως αναφέρεται, αν και είναι εύκολο για τους επιστήμονες να μετρήσουν τη διασπορά του ιού σε εξωτερικές εκδηλώσεις με μεγάλα πλήθη, στάθηκε δύσκολη η εκτίμηση της διασποράς στις μικρές συγκεντρώσεις εντός της οικίας.

Για να μετρήσουν αυτή την παράμετρο, οι ερευνητές του Χάρβαρντ στράφηκαν σε μια πιο δημιουργική λύση.  Εξέτασαν τα κρούσματα κορωνοϊού σε οικογένειες δύο εβδομάδες μετά από την ημέρα που κάποιο μέλος της οικογένειας είχε γενέθλια. Η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο Jama Internal Medicine, διαπίστωσε ότι τα πρόσφατα οικογενειακά γενέθλια αύξησαν τον κίνδυνο του Covid-19 κατά σχεδόν ένα τρίτο στις περιοχές όπου ο ιός ήταν διαδεδομένος.

Το σκεπτικό τους είναι ότι ο αυξημένος κίνδυνος συνδέεται και εξηγείται από τα πάρτι γενεθλίων. Παρόλο που δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν κάποιος ασθενής με Covid είχε διοργανώσει πάρτι γενεθλίων, πολλές πτυχές των δεδομένων υποδηλώνουν έντονα τη σύνδεση. Πώς;

Αρχικά, όταν οι ερευνητές εξέτασαν άλλες ημέρες του έτους, εκχωρώντας τυχαία γενέθλια αντί να χρησιμοποιούν τα πραγματικά ή όταν εξέτασαν διαγνώσεις εβδομάδες πριν από τα γενέθλια, δεν βρήκαν κανένα μοτίβο. Βρήκαν όμως ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης τις εβδομάδες μετά τα γενέθλια ενός παιδιού.

«Η σύζυγός μου και εγώ, σίγουρα δεν είχαμε την ανάγκη να μαζευτούμε σε εσωτερικούς χώρους για τα γενέθλιά μας», δήλωσε ο Anupam Jena, καθηγητής πολιτικής υγείας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Ο ίδιος είπε ότι η μελέτη ήταν εμπνευσμένη από τα γενέθλια της κόρης σου.

Η τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης διαφέρει ανάλογα με τις πολιτικές πεποιθήσεις των Αμερικανών, οι οποίοι αποτέλεσαν το αντικείμενο της μελέτης. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η μελέτη κατέληξε πως τα γενέθλια οδήγησαν σε αυξημένες μολύνσεις Covid τόσο στις περιοχές των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών.  Αυτό υποδηλώνει ότι παρόλο που οι Δημοκρατικοί μπορεί να είχαν περισσότερες πιθανότητες να φορούν μάσκα ενώ έβγαζαν βόλτα το σκυλί τους, μέσα στο σπίτι τους και όταν υποδέχονταν ένα φίλο δεν διέφεραν  πολύ από τους Ρεπουμπλικανούς.

«Υπήρχε σίγουρα αυτό το στοιχείο ότι το σπίτι σας είναι ένα ασφαλές μέρος και επομένως όταν υποδέχεστε τους φίλους και την οικογένειά σας στο σπίτι, απλά δεν νιώθετε τον κίνδυνο», σχολίασε ο Δρ Ashish Jha, πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Brown.

 Για πολλούς Αμερικανούς, τα πάρτι γενεθλίων έχουν γίνει πολύ πιο ασφαλή τους τελευταίους μήνες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν δηλώσει ότι είναι ασφαλές για τους πλήρως εμβολιασμένους να συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους χωρίς να φορούν μάσκα.

Για εκείνους που παραμένουν ανεμβολίαστοι, η μελέτη αποτελεί μια υπενθύμιση ότι ακόμη και οι δραστηριότητες που αισθάνονται πιο ασφαλείς αποτελούν μία απειλή μόλυνσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΝΥΤ