Προς απόσυρση ο τουρκικός στόλος – Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις – ΚΟΣΜΟΣ

Έντονες ήταν οι τελευταίες ώρες στο Αιγαίο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μέρος του τουρκικού στόλου που βρισκόταν στην Αττάλεια, φαίνεται να έχει αποχωρήσει και να κατευθύνθηκε πίσω στις βάσεις του.

Η συγκεκριμένη κίνηση των Τούρκων μπορεί να εκληφθεί και ως μία κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο. Ωστόσο να σημειώσουμε ότι η τουρκική Navtex που δέσμευσε περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελορίζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκειμένου το Oruc Reis να πραγματοποιήσει έρευνες με στόχο τον εντοπισμό υδρογονανθράκων ισχύει μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Όπως μετέδωσε ο Alpha περισσότερα από 15 πλοία, μεταξύ των οποίων φρεγάτες, κορβέτες, υποβρύχια, αλλά και πυραυλάκατοι γυρίζουν στις βάσεις, στο Ακσάζ, στη Σμύρνη, αλλά και στα στενά.

Βέβαια, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε εγρήγορση και ο στόλος του πολεμικού ναυτικού διατηρεί τις θέσεις του, καθώς το Oruc Reis παραμένει στο λιμάνι της Αττάλειας και η παράνομη τουρκική Navtex θα βρίσκεται κανονικά σε ισχύ μέχρι και τις 2 Αυγούστου.

Η ελληνική πλευρά αξιολογεί την κατάσταση, με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να διαμηνύουν πως «υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ».

Σημειώνεται πως το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» βρίσκεται νότια της Κρήτης, συνοδευόμενο από 12 πλοία.

Το θρίλερ με το tweet της τουρκικής  πρεσβείας στις ΗΠΑ

Λίγη ώρα αφού είχε γίνει  γνωστό ότι μέρος του τουρκικού στόλου αποσύρεται από το Αιγαίο ένα tweet της τουρκικής πρεσβείας στις ΗΠΑ έθεσε εκ νέου τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού.

Συγκεκριμένα τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον με μήνυμα της στο Twitter, ανακοινώνει την έναρξη σεισμικών ερευνών από το Oruc Reis.

«Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η ανάρτηση.

Στην ίδια ανάρτηση αναφέρεται ότι «η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Παρόλα αυτά στους χάρτες κινήσεων πλοίων το Oruc Reis εμφανιζόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι Αττάλειας.

Λίγη ώρα μετά η τουρκική πρεσβεία διέγραψε το tweet και η ανάρτηση αντικαταστάθηκε από μια νέα, σύμφωνα με την οποία: «Το ερευνητικό Oruc Reis ανακοίνωσε σεισμογραφικές έρευνες στις 21 Ιουλίου 2020 στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ