Προς κατάσχεση δυτικών εταιρειών που αποχωρούν, με νέο νόμο

Νόμο που θα της επιτρέπει να έχει τον έλεγχο τοπικών  επιχειρήσεων δυτικών εταιρειών που αποφασίζουν να φύγουν από τη Ρωσία, λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση, προωθεί η Μόσχα, αυξάνοντας το διακύβευμα για τις πολυεθνικές που προσπαθούν να αποχωρήσουν.

Ο νόμος ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το Reuters, θα δώσει στη Ρωσία σαρωτικές εξουσίες για να επέμβει όπου εκτιμά ότι υπάρχει απειλή για τις τοπικές θέσεις εργασίας ή τη βιομηχανία, βάζοντας νέα εμπόδια στις δυτικές εταιρείες που επιθυμούν να αποδεσμευτούν γρήγορα, εκτός εάν είναι έτοιμες να υποστούν μεγάλο οικονομικό πλήγμα.

Το σχέδιο νόμου περιγράφει πώς η Ρωσία θα μπορούσε αναλάβει τον έλεγχο,διορίζοντας διαχειριστή σε εταιρείες όπου τουλάχιστον το 25% των μετοχών βρίσκεται σε «μη φιλικά» ξένα χέρια. ενώ καθορίζει ένα ευρύ φάσμα κριτηρίων που θα δικαιολογούσαν την παρέμβαση , όπως όταν μια εταιρεία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο ως τοπικός εργοδότης ή παρέχει σημαντικές υπηρεσίες.  

Ως παράδειγμα αναφέρονται επιχειρήσεις που κατασκευάζουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα ή δραστηριοποιούνται σε τομείς, όπως οι μεταφορές και η ενέργεια.

Ο διορισμένος από το κράτος διαχειριστής θα μπορούσε επίσης να πουλήσει την κατασχεθείσα επιχείρηση, ενώ οι πρώην ιδιοκτήτες του δεν θα μπορούσαν πλέον να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Ο νόμος, είναι συνέπεια της – ήδη-  φυγής δυτικών εταιρειών, όπως η Starbucks (SBUX.O) , η McDonald’s (MCD.N) και η ζυθοποιία AB InBev (ABI.BR). 

Η ΙΚΕΑ, η οποία έχει σταματήσει όλες τις δραστηριότητες στη Ρωσία, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την εξέλιξη. Η Raiffeisen είπε ότι αξιολογεί όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μιας προσεκτικά διαχειριζόμενης εξόδου. Η UniCredit αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ ο Burger King δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Από την άλλη, η Ιταλική UniCredit (CRDI.MI) , η αυστριακή τράπεζα Raiffeisen (RBIV.VI) , η IKEA, η αλυσίδα fast food Burger King και εκατοντάδες μικρότερες εταιρείες εξακολουθούν να έχουν επιχειρήσεις στη Ρωσία.  

 Οι αποχωρήσεις δυτικών εταιρειών έχουν εξοργίσει τους Ρώσους πολιτικούς. Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, έχει ασκήσει ιδιαίτερα έντονη κριτική, κάνοντας λόγο για «εχθρούς που τώρα προσπαθούν να περιορίσουν την ανάπτυξή μας και να καταστρέψουν τις ζωές μας».

«Η Ρωσία ήταν ήδη απομονωμένη και δεν ενδιαφέρει πλέον τους επενδυτές», δήλωσε πάντως ο Michael Loewy της Ομοσπονδίας Αυστριακών Βιομηχανιών. «Αυτός ο νόμος μπορεί μόνο να το κάνει χειρότερο».

naftemporiki.gr