Προς ολοκλήρωση η διαδικασία έκδοσης των 5 τηλεοπτικών αδειών

Τη Δευτέρα 7 Μαΐου αναμένεται να καθαρογραφεί η απόφαση του ΕΣΡ για τους πέντε προσωρινούς δικαιούχους τηλεοπτικής άδειας γενικού περιεχομένου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η δεκαήμερη περίοδος υποβολής ενστάσεων και η δημοσιοποίηση του τελικού καταλόγου.
Υπενθυμίζεται ότι τα πέντε από τα συνολικά έξι εταιρικά σχήματα που πληρούν τις προδιαγραφές της προκήρυξης για την κατοχύρωση μιας τηλεοπτικής άδειας εθνικής εμβέλειας είναι τα:
1. Ειδήσεις ντοτ κομ. Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης (ΣΚΑΪ)
2. Νέα Τηλεόραση Α.Ε. (Star Channel)
3. ALPHA Δορυφορική τηλεόραση Α.Ε. (Alpha)
4. Antenna TV Α.Ε. (Ant1)
5. Ραδιοτηλεοπτική A.E. (E TV)
Όσον αφορά την «Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.» η αίτηση της οποίας απορρίφθηκε, ο φάκελός της δεν τήρησε όσα προβλέπονται από το άρθρο 5 του ν. 3592/2007 (νόμος Ρουσόπουλου), το οποίο αναφέρει πως «οι εν λόγω μέτοχοι πρέπει να είναι πραγματικοί δικαιούχοι των οικονομικών μέσων που διέθεσαν για τη συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της υποψήφιας εταιρείας συμπεριλαμβανομένων και των δανείων που αποκτήθηκαν από αναγνωρισμένους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς».
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης, το ΕΣΡ δεν πείστηκε ότι ο φάκελος ήταν πλήρης, καθώς δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν τα ποσά που διατέθηκαν από την πλευρά των μετόχων.
Είναι σημαντικό βήμα το ότι η ιδιωτική τηλεόραση περνάει από την εποχή της ασυδοσίας και αεροπειρατείας σε εποχή ρύθμισης, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.
Είμαι ευτυχής που το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προχωράει και προχώρησε με θάρρος, διότι χρειάστηκε θάρρος απέναντι στην ανομία, τη διαπλοκή και τα ρέστα τα οποία έπαιξαν πάρα πολλοί, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Την ίδια μέρα που αναμένεται να καθαρογραφεί η απόφαση του ΕΣΡ, έχουν κληθεί οι εκπρόσωποι των πέντε τηλεοπτικών σταθμών να προσέλθουν στα γραφεία του Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα αποδοχής τους ή όχι, του κοινού ελέγχου των αιτήσεών τους και από τους υπόλοιπους αιτούντες, καθώς υπάρχουν ζητήματα προσωπικών δεδομένων και εμπορικών στοιχείων που χρίζουν συγκεκριμένης αντιμετώπισης.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η δεκαήμερη περίοδος υποβολής ενστάσεων.
Η οριστική απόφαση για την έκδοση των αδειών θα υπάρξει μετά το πέρας και της προαναφερθείσας διαδικασίας. Θα εκδοθεί η απόφαση και θα οριστεί η ημερομηνία όπου οι λαμβάνοντες την άδεια, θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση από τα συνολικά 35 εκατ. ευρώ κατοχής μιας τηλεοπτικής άδειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις δύο «ορφανές» άδειες ισχύει ό,τι προβλέπει ο νόμος και σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από κάποιον επιχειρηματία, θα προκηρυχθεί εκ νέου η διαδικασία με όλα τα παρελκόμενα. Σύμφωνα με πηγές του ΕΣΡ, στόχος της Αρχής είναι η σωστή και σύντομη έκδοση των τηλεοπτικών αδειών γενικού περιεχομένου, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι θεματικές άδειες.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή των καναλιών ενάντια του συγκεκριμένου διαγωνισμού και στη συνεδρίαση αναμένεται να παραστεί και ο πρόεδρος του ΕΣΡ Θανάσης Κουτρουμάνος.
Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-03 19:00:41

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ