Προσεχώς στην Ουκρανία τα τανκς Abrams

Κανονικά εξελίσσεται η ουκρανική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λόιντ Οστιν, ο οποίος κατά την έναρξη συνόδου των συμμάχων του Κιέβου στη Γερμανία, ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά τανκς Abrams που η Ουάσιγκτον έχει υποσχεθεί «θα εισέλθουν προσεχώς στην Ουκρανία».

Τα αμερικανικά τανκς θα είναι εξοπλισμένα με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου 120 mm που προμηθεύουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ουάσιγκτον. Τα πυρομαχικά αυτά έχουν ικανότητα διάτρησης της θωράκισης, αλλά προκαλούν συζήτηση λόγω των κινδύνων που απορρέουν από την τοξικότητά τους για τους στρατιώτες και τον πληθυσμό.

Η διεθνής σύνοδος στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ραμστάιν στην νότια Γερμανία συγκεντρώνει περί τις 50 χώρες και έχει ως στόχο τον συντονισμό της παροχής της στρατιωτικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής. Είναι η πρώτη στην οποία συμμετέχει ο νέος υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ritzau, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του Δανού υπουργού Αμυνας Τρουλς Λουντ Πούλσεν, η Δανία θα προμηθεύσει με επιπλέον 45 τανκς την Ουκρανία. Η δωρεά της Δανίας θα περιλαμβάνει 30 τανκς 30 Leopard 1 και 15 T-72.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters