Προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ζητά ο καγκελάριος Κουρτς

Τον τερματισμό της συζήτησης για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως η Προεδρία της χώρας του στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018, θα επικεντρωθεί στην προστασία των εξωτερικών συνόρων.
Σε σημερινή κοινή δημόσια συζήτηση στη Βιέννη με τον Αυστριακό αντικαγκελάριο και αρχηγό του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισήμανε πως εάν στην διάρκεια της τρέχουσας βουλγαρικής Προεδρίας στην ΕΕ αποτύχει μία περαιτέρω προσπάθεια, τότε ο ίδιος θα υποστηρίξει την λήξη αυτού του θέματος της κατανομής των προσφύγων.
Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του για μία περιοριστική πολιτική ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως «εκείνο που χρειάζεται επειγόντως είναι η σαφής πολιτική βούληση για την λήψη τέτοιων, ακόμη και δυσάρεστων αποφάσεων».
Από την πλευρά του ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε διατράνωσε εκ νέου την απαίτησή του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, ανακοινώνοντας την αναζήτηση προς τούτο συμμάχων μεταξύ των χωρών-μελών, ενώ επισήμανε την πρόθεση της αυστριακής Προεδρίας να ξαναφέρει την ΕΕ πλησιέστερα προς τους πολίτες.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, τη στιγμή που συνέχεια ακούγεται ότι η ΕΕ λύνει τα μεγάλα προβλήματα, η ΕΕ απέτυχε στα εξωτερικά σύνορα και αυτό οδήγησε σε μία μεγάλη απώλεια εμπιστοσύνης, την οποία θέλει να αποκαταστήσει η αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ.
Ακολουθώντας την ίδια γραμμή, τόσο ο καγκελάριος Κουρτς, όσο και ο αντικαγκελάριος Στράχε εξέφρασαν την πεποίθησή τους πως η προσφυγική κρίση προκάλεσε την ετυμηγορία για το Brexit, την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, την οποία πλέον δεν μπορεί κανείς να αλλάξει, όπως σημείωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.
Σύμφωνα με τον Κουρτς, εκείνο το οποίο μπορεί ακόμη να σωθεί είναι ο Χώρος του Σένγκεν, «η μεγαλύτερη κατάκτηση» και «η βάση για την οικονομική επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ο ίδιος θεωρεί εξαιρετικά προβληματικό να τίθεται υπό αμφισβήτηση ο Χώρος του Σένγκεν, για τον λόγο αυτό η αυστριακή Προεδρία θέλει να κάνει «ένα βήμα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του Χώρου Σένγκεν».
Καγκελάριος και αντικαγκελάριος υποστήριξαν πως σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν θα πρέπει να υπάρξει «τιμωρία» του Λονδίνου, ενώ ο Κουρτς επανέλαβε εκ νέου την υποστήριξή του για μία μεταρρύθμιση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον Κουρτς, αντί των διαφωνιών ως προς την κατανομή των προσφύγων, το βάρος πρέπει να δοθεί στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, επειδή αυτή δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνον στην Ελλάδα και στην Ιταλία, ενώ ο ίδιος είναι 100 % πεπεισμένος, ότι θα υπάρξει ισχυρότερη βοήθεια επί τόπου, όπως επίσης και μία συζήτηση για την διεύρυνση της εντολής της Frontex.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ert.gr

2018-05-09 18:14:08

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ