Προσωρινή αποφυλάκιση για 1.500 κρατούμενους στο Περού λόγω κορονοϊού – ΚΟΣΜΟΣ

Χίλιους πεντακόσιους κρατούμενους αποφυλάκισαν προσωρινά οι αρχές στο Περού. Πρόκειται για ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί σε ελαφριές ποινές και στόχος είναι να μειώσουν τον υπερπληθυσμό στις φυλακές, καθώς έχουν ξεσπάσει εξεγέρσεις σε αυτές σε αρκετές περιπτώσεις εξαιτίας του φόβου μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.

«Συνολικά 1.502 πρόσωπα βγήκαν από διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα και κέντρα αναμόρφωσης της χώρας», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φερνάντο Καστανιέδα σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Οι αποφυλακίσεις αυτές καταρχήν θα έχουν διάρκεια δύο μηνών. Η κυβέρνηση είχε εγκρίνει τη 14η Απριλίου σχέδιο που προέβλεπε την αποφυλάκιση 3.000 εγκλείστων, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Το Περού είναι σήμερα η χώρα της περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής που κατατάσσεται δεύτερη, πίσω μόνο από τη Βραζιλία, ως προς τον αριθμό των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 (229.736 επιβεβαιωμένα κρούσματα),

Κατατάσσεται τρίτη σε αριθμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19 (6.688), πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Ο φόβος μόλυνσης από τον κορονοϊό έχει πυροδοτήσει πολλές στάσεις σε φυλακές, στις οποίες καταγράφονται εξάλλου τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό.

Κατά τις αρχές στη Λίμα, 212 φυλακισμένοι έχουν υποκύψει στην COVID-19, ενώ τουλάχιστον 67 νοσηλεύονται μετά τη μόλυνσή τους από τον SARS-CoV-2.

Έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους 15 μέλη του σωφρονιστικού προσωπικού εξαιτίας της νόσου, ενώ άλλα 17 υποβάλλονται σε θεραπεία.

Η διασπορά του κορονοϊού σε πολλές φυλακές του Περού οδήγησε σε παραίτηση πολλές εκατοντάδες στελέχη των σωφρονιστικών υπηρεσιών.

Η χειρότερη εξέγερση εξαιτίας της πανδημίας ξέσπασε στα τέλη Απριλίου στη φυλακή Μιγκέλ Κάστρο, ανατολικά της πρωτεύουσας. Εννέα φυλακισμένοι σκοτώθηκαν και 67 άνθρωποι τραυματίστηκαν — έγκλειστοι, φύλακες και αστυνομικοί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ