Προσωρινή εκεχειρία με τους Ταλιμπάν ανακοίνωσε ο Αφγανός πρόεδρος

Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι ανακοίνωσε σήμερα προσωρινή εκεχειρία με τους Ταλιμπάν διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αυτή, που δεν έχει προηγούμενο, αποτελεί απάντηση στην «ιστορική φάτουα των Αφγανών ουλεμάδων» που κήρυξαν τη Δευτέρα ότι «η τρομοκρατία αντιβαίνει στις αρχές του ισλάμ».
Περισσότεροι από 2.000 κληρικοί από τις φυλές όλης της χώρας συναντήθηκαν στη σκηνή της Λόγια Ζίργκα (Μεγάλου Συμβουλίου) καταγγέλλοντας χρόνια συγκρούσεων. Εξέδωσαν φάτουα, δηλαδή θρησκευτικό διάταγμα, με την οποία απαγορεύουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας και ζητούν από τους Ταλιμπάν να αποκαταστήσουν την ειρήνη και να επιτρέψουν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.
«Οι συγκρούσεις που διεξάγονται στο Αφγανιστάν δεν έχουν καμία νομική βάση, μόνο οι Αφγανοί είναι θύματά τους. Και δεν έχουν καμία θρησκευτική ή ανθρωπιστική αξία», διευκρινίζει το κείμενο των ουλεμάδων, το οποίο προσθέτει ότι «η στήριξη και η χρηματοδότησή τους είναι αντίθετες στη σαρία», τον ισλαμικό νόμο.
14 νεκρούς άφησε η βομβιστική επίθεση με στόχο τη συνάντηση των Αφγανών κληρικών, στις 4 Ιουνίου.
Σήμερα, ο Αφγανός πρόεδρος ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των Ταλιμπάν ως τις 20 Ιουνίου, τονίζοντας ωστόσο ότι οι επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ομάδων ανταρτών θα συνεχιστούν.
Η εκεχειρία αυτή θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, «27η ημέρα του Ραμαζανιού και θα συνεχιστεί ως την πέμπτη ημέρα της γιορτής Άιντ αλ Φιτρ», που πρόκειται να ξεκινήσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuterswww.ert.gr

2018-06-07 10:55:42

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ