Προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή εποχή (video)

Λιγότερο από ένα 48ωρο πριν από την έναρξη του νέου γύρου διαβουλεύσεων για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός, με παρέμβασή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει το στίγμα της μεταμνημονιακής εποχής. Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις, με έμφαση τον «Κλεισθένη», σημειώνοντας πως «οι διαχωριστικές γραμμές μετατοπίζονται ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση». «Δεν δεσμευόμαστε από το αναπτυξιακό πρόγραμμα που διαπραγματεύται η κυβέρνηση», δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Οι μάχες με τους μηχανισμούς του παλιού κατεστημένου θα είναι διαρκείς
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη τομή για τη χώρα που σηματοδοτεί η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία.Η νέα περίοδος ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για τη χώρα. Μεγάλες θεσμικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος πρέπει να δρομολογηθούν από σήμερα με αποφασιστικότητα και τόλμη. Ο «Κλεισθένης», η αλλαγή των εκλογικών περιφερειών, η συνταγματική μεταρρύθμιση. Οι διαχωριστικές γραμμές μετατοπίζονται πια ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο «Βήμα» καλεί τον Πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή και «να ψηφίσουν από κοινού την κατάτμηση της Β’ Αθήνας αλλά και το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του Εξωτερικού».
Επανέλαβε δε στους εταίρους πως δεν τον δεσμεύει το αναπτυξιακό πρόγραμμα που διαπραγματεύονται οι ίδιοι με την κυβέρνηση
«Είναι θλιβερό και υποτιμητικό για τη Βουλή, για τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες το γεγονός ότι κάποιοι συντάσσουν ένα σχέδιο το οποίο δεν μας έχουν δείξει και το έχουν στείλει για να το ξαναγράψουν οι Βρυξέλλες» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Δ.Τζανακόπουλος: Η Ελλάδα βγαίνει δυνατά και αυτοδύναμα από το τέλμα
«Αυτή η χώρα που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης είναι η Ελλάδα της σκληρής περιόδου των μνημονίων. Όμως η Ελλάδα που βγαίνει καθαρά και αυτοδύναμα από αυτό το τέλμα, θα είναι μια χώρα με ισχυρό κοινωνικό κράτος, σεβασμό στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και ένα παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στην καινοτομία και την ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και όχι στην ένταση της εκμετάλλευσης του κόσμου της εργασίας» επεσήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Την αισιοδοξία τους για την επόμενη μέρα εκφράζουν και άλλα στελέχη της κυβέρνησης εκτιμώντας ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα φέρει μεγαλύτερη ελευθερία στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε στα ΝΕΑ ότι στόχος όλων των πλευρών είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο.
«Η επιστροφή στις αγορές θα είναι μια ευαίσθητη άσκηση αλλά απολύτως εφικτή υπό τον όρο ότι όλες οι πλευρές θα επιδείξουν ευθύνη. Για την ελληνική πλευρά, αυτό σημαίνει να συνεχίσει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και των υγιών δημοσιονομικών πολιτικών».

Πολάκης: Ζητούν εκλογές για να προλάβουν να διασωθούν

«Ζητούν εκλογές επειδή προσπαθούν να προλάβουν να διασωθούν. Αλλά τη χώρα δεν τη συμφέρει να γίνουν εκλογές πριν την ώρα τους, τον Σεπτέμβριο, δηλαδή, του 2019» τόνισε ο Παύλος Πολάκης.
Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εν όψει και της επιστροφής των θεσμών τη Δευτέρα στην Αθήνα, ενημέρωσε τα μέλη της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υποστήριξε την ανάπτυξη ενός νέου δημοσιονομικού μέσου για τη βοήθεια των πιο αδύναμων χωρών που «τιμωρούνται» υπερβολικά από τους επενδυτές σε περιόδους κρίσεων χρέους.
Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτουwww.ert.gr

2018-05-12 20:38:57

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ