Προϋπολογισμός: Αυξήσεις μισθών και συντάξεων έως και 10%, μεγαλύτερη ανάπτυξη και πτώση της ανεργίας

Το 2023 κλείνει με ανάπτυξη, υπερπλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό και παροχές της τελευταίας στιγμής. Παρά το γεγονός ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη οι οικονομίες τραβάνε φρένο, το 2024 έρχεται στην Ελλάδα υποσχόμενο να δώσει μια πρώτη ανάσα μετά από πολυετή οικονομική πίεση, ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη, αύξηση εισοδημάτων και κατανάλωσης, αλλά και μικρότερη ακρίβεια από όση αφήνει πίσω της η φετινή χρονιά.Με βάση τα βασικά μεγέθη στο τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού, το οποίο καταθέτει στη Βουλή σήμερα Τρίτη 21/11 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, προβλέπεται ότι το 2024 θα είναι μια χρυσή χρονιά για τις επενδύσεις και φέρνει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, τουλάχιστον από 3% έως και 10% κατά μέσο όρο, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Ανάπτυξη 2,6% φέτος, αντί 1,8% που προέβλεπε πέρυσι ο Προϋπολογισμός για το 2023 και 2,3% που προέβλεπε στο προσχέδιο Προϋπολογισμού που κατέθεσε την 1η Οκτωβρίου η κυβέρνηση.
■ Πληθωρισμό (εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή) 3,9% για φέτος, αντί 5% που είχε γραφτεί στον Προϋπολογισμό πέρυσι.
Πριν από ενάμιση μήνα στο προσχέδιο Προϋπολογισμού το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προέβλεπε ότι η χρονιά θα κλείσει με πληθωρισμό 3,8%. Τελικά ο τιμάριθμος αποδεικνύεται πιο επίμονος, η εξέλιξη αυτή όμως έρχεται να κλειδώσει ότι, παρά τις ανησυχίες που είχαν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, η αύξηση στις συντάξεις το 2024 δεν θα πέσει κάτω από 3%, καθώς αυτή προκύπτει «διά νόμου» ως μέσος όρος ανάπτυξης και πληθωρισμού της προηγούμενης χρονιάς (2,4% και 3,9% αντίστοιχα), δηλαδή 3,15%. Ωστόσο αφαιρείται 0,15% διότι φέτος δόθηκε αύξηση συντάξεων μεγαλύτερη απ’ όση κανονικά θα προέκυπτε από τα οριστικά μεγέθη του 2022.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες για φέτος προβλέπεται:

■ Πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ.
■ Πτώση της ανεργίας, από 12,4% πέρυσι, σε 11,2% φέτος με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού ή σε 9,9% με βάση τους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ.

Και όλα αυτά σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, με την ακρίβεια (εναρμονισμένος πληθωρισμός) στη χώρα μας να σημειώνει σημαντική επιβράδυνση: από αύξηση 9,3% το 2022, φέτος αναμένεται να κλείσει με αύξηση 4,1%.