Προϋπολογισμός με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο – Υπέρβαση 1,7 δισ.€ στο 10μηνο (video)

Χωρίς την περικοπή στις συντάξεις και με το πακέτο θετικών μέτρων, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός άρχισε η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής του τελικού σχεδίου του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος θα τεθεί σε ψηφοφορία τη 18η Δεκεμβρίου. Με υπέρβαση της τάξεως των 1,7 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, έκλεισε ο προϋπολογισμός στο διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου. Ο φετινός προϋπολογισμός αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο (πέραν του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ) ύψους περίπου 880 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί το κοινωνικό μέρισμα.

Το δίπτυχο κοινωνία και ανάπτυξη δίνει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό μετά από μία 8ετή περίοδο σκληρής λιτότητας.
Το σχέδιο του προϋπολογισμού, χωρίς την περικοπή των συντάξεων, αλλά και με ένα «πακέτο» θετικών μέτρων ύψους 910 εκατομμυρίων ευρώ, θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια για πέντε συνεδριάσεις και θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της 18ης Δεκεμβρίου.
H συζήτηση στη Βουλή
«Αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός δημοσιονομικής επέκτασης, μετά από μια δεκαετία». Με τον τρόπο αυτό άνοιξε τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας και πρόσθεσε ότι ο Προϋπολογισμός του 2019 δεν περιέχει μέτρα δημοσιονομικών περιορισμών, όπως περικοπές ή διογκώσεις φόρων, αλλά αντίθετα περιέχει μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης, όπως η αύξηση των κοινωνικών δαπανών και η μείωση των φόρων και εισφορών στους πολίτες.
Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν ακόμη Προϋπολογισμό χωρίς εθνική στρατηγική, που να προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η χώρα παραμένει κλειδωμένη στη μνημονιακή γραμμή, «οι βαριές πολιτικές λιτότητας συνεχίζονται, οι δημοσιονομικοί στόχοι διατηρούνται, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για ένα αιώνα, η χώρα είναι ενταγμένη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας».
«Ο Προϋπολογισμός του 2019 συνεχίζει την πολιτική της υπερφορολόγησης και των περικοπών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ Γιάννης Κουτσούκος και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός «ενσωματώνει σωρευτικά όλα τα μέτρα ύψους 20 δισ., φόρους και περικοπές του 3ου αχρείαστου και επαχθέστερου μνημονίου και του λεγόμενου 4ου μνημονίου δηλαδή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος».
«Η πραγματικότητα διαψεύδει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς» ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και χαρακτήρισε άδικο και ταξικό τον νέο Προϋπολογισμό. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γονατίζει το λαό για να φοροαπαλλάξει το κεφάλαιο που πληρώνει, αν πληρώσει, περίπου το 6% από το σύνολο των φορολογικών εσόδων», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και προειδοποίησε ότι ο Προϋπολογισμός του 2019 οδηγεί σε κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης:
«Πέρσι τέτοια εποχή ο κ. Τσακαλώτος έλεγε ότι φέτος θα έχουμε τόσες πολλές επενδύσεις, που θα πρέπει να τις περνάμε από φίλτρο προκειμένου να επιλέγουμε τις πιο αποδοτικές. Και ακόμη περιμένουμε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς. Ο βουλευτής ανέφερε ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 7,9% και σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, στο τέλος του έτους θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο 0%.
Ο γενικός εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, υπογράμμισε ότι το 2019 θα είναι το πρώτο έτος εκτός προγράμματος προσαρμογής, από το 2010, και ως εκ τούτου το σχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού αποτελεί σημαντικό δείγμα για τη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια, και βάζει τέλος στα σενάρια καταστροφής που καλλιέργησε η αξιωματική αντιπολίτευση όλο το προηγούμενο διάστημα.
«Βασίζετε τον προϋπολογισμό στην αύξηση της κατανάλωσης. Αν σας δώσω 380 ευρώ, πόσες μέρες θα περάσετε και ποια αύξηση της κατανάλωσης μπορεί να υπάρξει», ανέφερε ο γενικός εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Δημήτρης Καβαδέλλας, σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι νέοι αμείβονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.
«Η κυβέρνηση φέρνει δήθεν τον πρώτο μεταμνημονιακό Προϋπολογισμό αλλά η ολιγόμηνη παράταση της μη περικοπής των συντάξεων, δεν θα μπορέσει με τίποτα να χρυσώσει το χάπι στους πολίτες», είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος και πρόσθεσε ότι η περικοπή στις συντάξεις θα γίνει λόγω της οικονομικής κατάστασης.
Πηγή:ΕΡΤ
Σχετική είδηση:
Πρωτογενές πλεόνασμα 6,43 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό το 10μηνο του έτουςwww.ert.gr

2018-11-26 16:55:12

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ