Προϋπολογισμός τετραμήνου: Εντυπωσιακά αυξημένο το πρωτογενές πλεόνασμα

Η καλή πορεία των εσόδων, αλλά και η υποεκτέλεση δαπανών, κυρίως στο μέτωπο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού στο τετράμηνο του έτους.
Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, στο διάστημα Ιανουαρίου Απριλίου 2018, το πρωτογενές πλεόνασμα συνεχίζει να εμφανίζεται εντυπωσιακά αυξημένο σε σχέση με το στόχο καθώς ανήλθε σε 2,334 δισ. ευρώ όταν ο προϋπολογισμός προέβλεπε μόλις 374 εκατ. ευρώ.
Πλεόνασμα 193 εκατ. ευρώ καταγράφηκε και στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με τις πληρωμές για τόκους), έναντι στόχου για έλλειμμα 1,7 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του φετινού προϋπολογισμού.
Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (συμπεριλαμβανομένου του ΠΔΕ) κατέγραψαν υπέρβαση 1,2 δισ. ευρώ (αύξηση 8,4%), ενώ αν αφαιρεθεί η επίπτωση της υπέρβασης των εσόδων του ΠΔΕ, προκύπτει αύξηση 689 εκατ. ευρώ (5%) στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 14,4 δισ. ευρώ.
Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 1,303 δισ. ευρώ, σημειώνοντας  αύξηση κατά 210 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου -Απριλίου 2018 ανήλθαν στα 15,322 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 751 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 14,819 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 195 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 294 εκατ. ευρώ.
Στο τετράμηνο, οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι χαμηλότερες κατά 556 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο των 1,060 δισ. ευρώ σε αντιδιαστολή με τα έσοδα του ΠΔΕ τα οποία εμφανίζονται αυξημένα κατά 516 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (576 εκατ. ευρώ).
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλοςwww.ert.gr

2018-05-14 18:40:01

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ