Πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων (video)

0
36

Η κυβέρνηση διερευνά, κατόπιν πρότασης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Asset Protection Scheme (APS) σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό, προσθέτουν, θα αποτελεί μόνον ένα μικρό κομμάτι της συνολικής στρατηγικής για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκεται σε καμία περίπτωση για Bad Bank.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση, η χώρα θα δημιουργήσει ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS) με βάση το οποίο οι τράπεζες θα «ξεφορτωθούν» κάποια από τα «κακά» δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), αφαιρώντας τα από τους ισολογισμούς τους, τόνιζε το ξένο δημοσίευμα.
Με δεδομένο ότι ο σχεδιασμός, που βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, προβλέπει τη «μεταφορά»15- 20 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων στις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (Asset Protection Schemes), υπολογίζεται ότι οι απαιτούμενες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου θα φτάσουν στα 5-6 δισ. ευρώ ήτοι στο 30%. Για το ποσό αυτό θα «δεσμευθούν» αντίστοιχα κεφάλαια από το περιβόητο buffer («μαξιλάρι»).
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η διαδικασία του σχεδιασμού και της έγκρισης από την Κομισιόν ενός τέτοιου «εργαλείου» είναι χρονοβόρα, αφού απαιτούνται 6-9 μήνες. Οι ίδιες πηγές παρατηρούν, πάντως, ότι εφόσον η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως «πιεστική», όπως συνέβη πριν από μερικούς μήνες στην Κύπρο, οι διαδικασίες μπορούν να «τρέξουν» και να ολοκληρωθούν ακόμα κι εντός διμήνου. Το κρίσιμο σε κάθε περίπτωση είναι να μην «κολλήσει» το προτεινόμενο «εργαλείο» στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, που θα ερευνήσει εάν υπάρχει παραβίαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων. Ωστόσο, το μοντέλο της Ιταλίας φαίνεται ότι μπορεί να δείξει το δρόμο.
Το συγκεκριμένο «εργαλείο» θα έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης (για τους Ιταλούς ήταν 18 μήνες), με τη δυνατότητα παράτασης, εφόσον υπάρξει έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειωτέον ότι πέντε τράπεζες της γειτονικής χώρας μπόρεσαν να «καθαρίσουν» από προβληματικά δάνεια 33 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας το συγκεκριμένο «εργαλείο».
«Σταθεροποιητική κατάσταση στο Χρηματιστήριο μετά από δυσανάλογες πιέσεις»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ News 24/7, για το Χρηματιστήριο, είπε ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, που ήταν δυσανάλογες, όπως αποδείχθηκε μετά την επαναφορά του Χρηματιστηρίου στην κανονικότητα και των κερδών που σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές. Σημείωσε δε ότι η εικόνα δεν αντιστοιχούσε στην πραγματική πορεία των τραπεζών και της οικονομίας.
Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, είπε ότι οι τράπεζες υπερέβησαν τους στόχους τους και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό, λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
Σχετικά με το ύψος του επιτοκίου δανεισμού, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες και τα θεμελιώδη μεγέθη δείχνουν ότι θα αποκλιμακωθεί το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου μέσα στους επόμενους μήνες, όταν γίνει σαφές ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος και πρόσθεσε ότι τα δημοσιονομικά της Ελλάδας είναι τακτοποιημένα, εκφράζοντας την απόλυτη βεβαιότητα πως όταν η χώρα μας χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές, θα το κάνει με βιώσιμο επιτόκιο.
Στο σημείο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε κριτική στον Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με την πρότασή του για προληπτική γραμμή στήριξης, εκφράζοντας την υπόνοια ότι «ενείχε μία σκοπιμότητα δικαίωσης» του κεντρικού τραπεζίτη. Είπε επίσης, ότι «έδειξε μεγαλύτερο ζήλο να υπερασπιστεί τις πολιτικές του απόψεις για το ζήτημα της πιστοληπτικής γραμμής, παρά να κάνει αυτά που προσδιορίζει ο ρόλος του ως κεντρικού τραπεζίτη». Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι ο κ. Στουρνάρας «είναι περισσότερο παρεμβατικός από όσο πρέπει» σε θέματα που δεν πρέπει και σιωπά για θέματα που θα έπρεπε να είναι πιο παρεμβατικός.
Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας Bad Bank, καθώς και την περίπτωση να πληρώσει ο λαός τις τράπεζες, οι οποίες, όπως είπε, έχουν επάρκεια και βρίσκονται σε φάση εξυγίανσης και θετικής πορείας.
Πρόσθεσε επίσης, ότι θα πρέπει να «ανοίξουν την κάνουλα προς την πραγματική οικονομία» για να επιτύχει ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και ανέφερε ότι η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, «λειτουργεί στην κατεύθυνση της διεύρυνσης των πιστώσεων από την πλευρά του πιστωτικού συστήματος».
Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ για την ανατάραξη στο Χρηματιστήριο, είπε ότι «φάνηκε σαν να επιχαίρει, αντί να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης» που αντιστοιχούσε στα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας και την κατηγόρησε ότι προσπάθησε να αξιοποιήσει το γεγονός για να δικαιώσει το σενάριο της καταστροφής, «που εδώ και τρία χρόνια δεν της βγαίνει». Προσέθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης «διαρκώς διαψεύδεται» και τόνισε ότι «πρέπει να τελειώσει το παραμύθι της διαρκούς καταστροφολογίας».
Εν τω μεταξύ, «εσφαλμένα» χαρακτηρίζει ο ESM δημοσιεύματα στην Ελλάδα για ενδεχομένη παρέμβαση του Ταμείου στις τράπεζες.
Εκπρόσωπος του ESM δήλωσε σχετικά πως «ο ESM παρακολουθεί από κοντά τις τελευταίες εξελίξεις στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα ως μέρος των υποχρεώσεών του ως μεγαλύτερου πιστωτή της Ελλάδας». Ωστόσο, υπογραμμίζει πως «οι αναφορές του Τύπου σχετικά με τη συμμετοχή του ESM σε προπαρασκευαστικές εργασίες για πιθανό σχέδιο επέμβασης υπέρ των ελληνικών τραπεζών είναι εσφαλμένες».
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικές ειδήσεις: 
Ε. Τσακαλώτος: Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλή θέση (video)
Διόρθωση μετά τη βουτιά στο Χρηματιστήριο – Οικονομικό επιτελείο: Κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις τραπεζικές μετοχές (video)
Ανοδική αντίδραση των τραπεζών στον απόηχο του σχεδίου για μείωση των κόκκινων δανείωνwww.ert.gr

2018-10-05 18:59:40

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ