Πρόεδρος Κομισιόν: “Η ΕΕ δεν θα επιτρέψει εργαλειοποίηση μεταναστών” -“Να αποφευχθεί μια πανδημία των ανεμβολίαστων”

“Η ΕΕ δεν θα δεχθεί την εργαλειοποίηση των μεταναστών” διαμήνυσε εμμέσως και προς την Τουρκία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την Κατάσταση της Ένωσης το 2021 (State of the Union 2021), που εκφώνησε σήμερα ενώπιον των ευρωβουλευτών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Για τον κορονοϊό είπε ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού κατά της Covid-19 πρέπει να επιταχυνθεί σε όλο τον πλανήτη για να αποφευχθεί «μια πανδημία των ανεμβολίαστων».

Φιλόδοξοι στόχοι για μια νέα εποχή πράσινης και ψηφιακής Ευρώπης  

«Ότι κάναμε τους τελευταίους δώδεκα μήνες στην Ευρώπη έχουν ψυχή» τόνισε ξεκινώντας την ομιλία της για την κατάσταση στην Ευρώπη η Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν. Στη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση υγείας εδώ και έναν αιώνα, όπως είπε  «επιλέξαμε να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και η Ευρώπη να έχει την ίδια πρόσβαση σε ένα εμβόλιο που σώζει ζωές. Παράλληλα στη βαθύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες, επιλέξαμε να το κάνουμε μαζί με το ταμείο ανάκαμψης, ενώ και στη σοβαρότερη πλανητική κρίση όλων των εποχών, πάλι επιλέξαμε να  δράσουμε μαζί με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Η πρόεδρος της ΕΕ προειδοποίησε ότι υπάρχουν νέες και διαρκείς προκλήσεις σε έναν κόσμο που ανακάμπτει. «Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία», όπως είπε, «οτι το επόμενο έτος θα είναι μια ακόμη δοκιμασία, η Ευρώπη θα περάσει αυτό το τεστ και εκείνο που  δημιουργεί εμπιστοσύνη, «είναι η έμπνευση που μπορούμε να αντλήσουμε από τους νέους της Ευρώπης, οι οποίοι δίνουν ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη και παρόλο είναι ανήσυχοι για το μέλλον, είναι αποφασισμένοι να το κάνουν καλύτερο».

EPA/JULIEN WARNAND

Το μεταναστευτικό (ανταπόκριση Ειρήνη Ζαρκαδούλα)

Την ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των κρατών-μελών για ένα νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι, αν δεν βρούμε κοινό έδαφος για το πώς να διαχειριστούμε τη μετανάστευση, οι αντίπαλοί μας θα συνεχίσουν να μας στοχοποιούν, ενώ οι έμποροι και οι διακινητές ανθρώπων θα συνεχίσουν τη δουλειά τους. Αναφερόμενη στην κατάσταση με τους μετανάστες στα σύνορα της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, είπε ότι παρόμοια περιστατικά είδαμε και σε άλλες χώρες και επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν θα δεχτεί την εργαλειοποίηση των μεταναστών και τέτοιου είδους υβριδικές επιθέσεις.

«Το νέο Σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο μας δίνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις», επέμεινε η Πρόεδρος της Κομισιόν. «Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος συνεννόησης», πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι εδώ και χρόνια η πρόοδος είναι πραγματικά επώδυνα βραδεία. Κάλεσε τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου. Είναι θέμα εμπιστοσύνης, είπε. «Το θέμα της μετανάστευσης ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να μας διχάζει», ανέφερε τέλος.

Η διαχείριση της πανδημίας (Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης)

Όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας η κα. Φον ντερ Λαιεν τόνισε πως η πανδημία είναι ένας μαραθώνιος, όχι ένα σπριντ και ενάντια σε όλους τους επικριτές, η Ευρώπη είναι ανάμεσα στους παγκόσμιους ηγέτες καθώς πάνω από το 70% των ενηλίκων στην ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένοι και είναι η μοναδική που μοιράζεται τη μισή παραγωγή εμβολίων με τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι δόθηκαν 700 εκατομμύρια δόσεις στον ευρωπαϊκό λαό και άλλα 700 εκατομμύρια δόσεις στον υπόλοιπο κόσμο, σε περισσότερες από 130 χώρες. Δεσμεύτηκε παράλληλα να επιταχυνθεί η διαδικασία του παγκόσμιου εμβολιασμού.

Επιπλέον το πρόγραμμα Team Europe επενδύει ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής mRNA στην Αφρική και υπάρχει δέσμευση για 250 εκ. δόσεις, ενώ η ΕΕ θα προχωρήσει σε δωρεά στα μέσα του επόμενου έτους με επιπλέον 200 εκ. δόσεων.

Αναφερόμενη στην ενίσχυση της ετοιμότητάς για την πανδημία, η Πρόεδρος της ΕΕ τόνισε πως συνεχίζεται η οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας και τίθεται σε λειτουργία η αρχή HERA. Που θα αποτελέσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την αντιμετώπιση των μελλοντικών απειλών για την υγεία νωρίτερα και καλύτερα. Ανακοίνωσε δε ότι έχουν δημιουργηθεί περισσότερα από 400 εκατομμύρια πιστοποιητικά σε όλη την Ευρώπη με 42 συνδεδεμένες χώρες σε 4 ηπείρους.

Η οικονομική ανάκαμψη 

Σε σχέση με την οικονομική ανάκαμψη τόνισε ότι την τελευταία φορά χρειάστηκαν 8 χρόνια για να επιστρέψει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης επίπεδα πριν από την κρίση, ενώ τώρα εν μέσω πανδημίας Αυτή 19 χώρες θα βρίσκονται σε επίπεδα προ-πανδημίας φέτος με τις υπόλοιπες με τις υπόλοιπες να ακολουθούν την επόμενη χρονιά. Μάλιστα όπως είπε, η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ ξεπέρασε τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Κίνα το τελευταίο τετράμηνο με το ταμείο ανάκαμψης να προσδιορίζει βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη όσο και σε μακροπρόθεσμη ευημερία.

Ψηφιακές τεχνολογίες 

Όσον αφορά την ενίσχυση των ψηφιακών τεχνολογιών η Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν ανακοίνωσε πως η ΕΕ θα παρουσιάσει ένα νέο European Chips Act το οποίο θα συνδέσει την παγκόσμιας κλάσης ικανότητα έρευνας, σχεδιασμού και δοκιμών ώστε να συντονιστούν οι ευρωπαϊκές και εθνικές επενδύσεις κατά μήκος της αλυσίδας αξίας και στόχο να δημιουργηθεί από κοινού ένα υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό οικοσύστημα τσιπ, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής. «Αυτό διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα αναπτύξει νέες αγορές για πρωτοποριακή ευρωπαϊκή τεχνολογία» ανέφερε ανακοινώνοντας ότι η συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση πρέπει να γίνει πριν το 2023. Επιπλέον θα πρέπει να θεσπιστούν νέοι ίδιοι πόροι με δίκαιοι συνεισφορά φόρων από τις μεγάλες εταιρείες

Παράλληλα υπογράμμισε πως το 2022 ανακηρύσσεται σε έτος νεολαίας με την νέα ευρωπαϊκή στρατηγική φροντίδας να παίρνει το δρόμο της

Πράσινη συμφωνία 

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία η Πρόεδρος τόνισε ότι η Ευρώπη είναι μόνοι ήπειρος οτι οι στόχοι έχουν γίνει νομικές δεσμεύσεις, με την ΕΕ να διπλασιάζει τα κονδύλια για την προστασία της βιοποικιλότητας. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα. Και γιαυτό θα διατεθούν επιπλέον 4δις ευρώ  για το κλίμα μέχρι το 2027.

Οι εξωτερικές σχέσεις αποτελούν επίσης προτεραιότητα για την νέα χρονιά . Η ΕΕ θα είναι στο των Αφγανών γυναικών και θα ενταθούν οι προσπάθειες ώστε αποφευχθεί μια νεα ανθρωπιστικά κρίση με χρηματοδότηση επιπλέον 100 εκ. ευρώ.

Εξωτερικές σχέσεις και άμυνα 

Εστίασε επιπλέον στην δυνατότητα της Ευρώπης να προσφέρει σταθερότητα στην άμεση γειτονία τα δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία με την εφαρμογή νέας ατζέντας για τη Μεσόγειο και τη συνέχιση συνεργασίας στις διάφορες πτυχές της σχέσης με την Τουρκία. Έκανε λόγο για την προώθηση μιας ευρωπαϊκής ένωσης άμυνας και μιας κοινής πλατφόρμας κυβερνοάμυνας δυο ζητήματα που θα συζητηθούν σε διάσκεψη που θα διοργανώσει η γαλλική προεδρεία Μάλιστα δρομολογείται η σύναψη συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ η ίδια η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την διαλειτουργικότητα της.

Παγκόσμιο εμπόριο και επιχειρηματικότητα

Εν τω μεταξύ η ΕΕ θα παρουσιάσει πολύ σύντομα τη νέα στρατηγική συνδεσιμότητας που ονομάζεται Global Gateway με χώρες σε όλο τον κόσμο για επενδύσεις σε ποιοτικές υποδομές, σύνδεση αγαθών, ανθρώπων και υπηρεσιών. Αναφορικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο, το παγκόσμιο εμπόριο όπως είπε είναι καλό και απαραίτητο. «Αλλά αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει εις βάρος της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας των ανθρώπων. Υπάρχουν 25 εκατομμύρια άνθρωποι εκεί έξω, οι οποίοι απειλούνται ή εξαναγκάζονται σε καταναγκαστική εργασία. Δεν μπορούμε ποτέ να δεχτούμε ότι αναγκάζονται να φτιάχνουν προϊόντα – και ότι αυτά τα προϊόντα τότε καταλήγουν προς πώληση σε καταστήματα εδώ στην Ευρώπη. Έτσι, θα προτείνουμε την απαγόρευση των προϊόντων στην αγορά μας που έχουν κατασκευαστεί από καταναγκαστική εργασία. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πωλούνται – σε καμία τιμή κατέληξε

Η μετάδοση μέσω live streaming

Την ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν την παρακολουθήσατε σε απευθείας σύνδεση του ertnews.gr με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.  Η μετάδοση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ που είναι: Η Κoιvoβoυλευτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες), η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ομάδα Renew Europe Group, η Ομάδα τωv Πρασίvωv / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, η Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας, η Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – GUE/NGL.

Εναλλακτικά μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ομιλίες στους λογαριασμούς του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε Facebook και Twitter. Μπορείτε κι εσείς να λάβετε κι εσείς μέρος στη συζήτηση χρησιμοποιώντας το hashtag #SOTEU.

Βρείτε βίντεο και φωτογραφίες στο Kέντρο Oπτικοακουστικού Yλικού του Κοινοβουλίου και επισκεφτείτε το EP Newshub για να δείτε τι λένε οι ευρωβουλευτές σχετικά με την κατάσταση της ΕΕ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

cid:image005.jpg@01D7A970.075792D0

Τι είναι η συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ;

Η “κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης” είναι μια ετήσια ομιλία που εκφωνεί κάθε Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στην ολομέλεια, τα μέλη του Κοινοβουλίου θα εξετάσουν τόσο τα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή από την έναρξη της θητείας της, όσο και τις επερχόμενες προκλήσεις και προτεραιότητες.

EPA/JULIEN WARNAND

Η συζήτηση αυτή αποτελεί σημείο-κλειδί της δημοκρατικής διαδικασίας στην ΕΕ, καθώς επιτρέπει στους ευρωβουλευτές να ζητήσουν από την Επιτροπή συγκεκριμένες απαντήσεις, λογοδοτώντας έτσι απέναντι στους ψηφοφόρους.

Σημαντική η φετινή ομιλία

Οι προτεραιότητες που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την περσινή συζήτηση για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν επίκαιρες – η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού και την κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη, μένοντας ταυτόχρονα πιστή στα εμβληματικά της προγράμματα, όπως την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την Ψηφιακή Στρατηγική.

Πηγές: Κώστας Δαβάνης (Στρασβούργο), Ειρήνη Ζαρκαδούλα(Βρυξέλλες), ertnews, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γραφεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα