«Πρόοδος» στις συνομιλίες ΔΝΤ με την κυβέρνηση της Αργεντινής

Οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Αργεντινής και του ΔΝΤ με θέμα την επίσπευση της καταβολής των δόσεων του δανείου στο Μπουένος Άιρες καταγράφουν πρόοδο, αναφέρει το Ταμείο.
«Την εβδομάδα που πέρασε, μια ομάδα του ΔΝΤ με επικεφαλής τον Ρομπέρτο Καρνταρέλι είχε εποικοδομητικές επαφές στο Μπουένος Άιρες με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο στην Ουάσινγκτον. «Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος για την ενίσχυση του οικονομικού προγράμματος της Αργεντινής», πρόσθεσε.
Το ΔΝΤ υπενθύμισε ότι στόχος του είναι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες αυτές το συντομότερο δυνατόν.
Στα μέσα Ιουλίου συμφωνήθηκε η χορήγηση ενός δανείου ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αργεντινή. Η χώρα, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, δεσμεύτηκε από την πλευρά της ότι θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Η πρώτη δόση, ύψους 15 δισεκ. δολαρίων, αποδεσμεύτηκε αμέσως, όμως η χώρα βυθίστηκε ακόμη περισσότερο στην κρίση, με το πέσο να συνεχίζει την πτωτική πορεία του. Η κυβέρνηση ζήτησε πρόσφατα από το ΔΝΤ να επιταχύνει την αποδέσμευση και των υπόλοιπων δόσεων, κάτι στο οποίο συμφώνησε κατ’ αρχήν το Ταμείο, ζητώντας όμως σε αντάλλαγμα να ενισχύσει η Αργεντινή το οικονομικό πρόγραμμά της. Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις αφορούν τους όρους αυτού του αναθεωρημένου σχεδίου.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο κεντροδεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι ανακοίνωσε την εφαρμογή μιας σειράς νέων μέτρων λιτότητας με στόχο να πετύχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019. Όμως οι οικονομικοί δείκτες δεν είναι ενθαρρυντικοί. Φέτος η κυβέρνηση αναμένει ύφεση, υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1% ενώ ο πληθωρισμός θα μπορούσε να εκτοξευθεί και στο 40%. Το πέσο έχει χάσει το 50% της αξίας του από τον περασμένο Ιανουάριο.
Το χρέος της Αργεντινής ξεπέρασε τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, φτάνοντας το 57% του ΑΕΠ της χώρας.
Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-09-17 19:52:50

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ