Πρόοδος στις συνομιλίες με τους θεσμούς-Στόχος η τεχνική συμφωνία (video)

Πιθανόν το Σάββατο να υπάρξει τεχνική συμφωνία στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης. Οι σημερινές συζητήσεις που συνεχίσθηκαν μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής στην πλειονότητά τους αφορούσαν εργασιακά θέματα. Οι επικεφαλής των θεσμών ανέλαβαν να συντάξουν ένα προσχέδιο της τεχνικής συμφωνίας το οποίο θα δοθεί στην ελληνική πλευρά και θα τεθεί υπό συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών το Σάββατο προκειμένου να συμφωνηθεί το κείμενο που θα πάει προς έγκριση στο Eurogroup της 24ης Μαϊου.

Θετικό σήμα για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως αύριο Σάββατο (video)

Πηγές του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν ότι υπό συζήτηση παραμένει το θέμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Εργασίας, αποφασίστηκε να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις για την ενίσχυση του προηγούμενου σταδίου, που είναι η μεσολάβηση.
«Δεν έχει κλείσει οριστικά αυτό το θέμα, συζητάμε παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τη μεσολάβηση, προκειμένου τα μέρη να ενθαρρύνονται να προχωρήσουν στη σύναψη μίας συλλογικής σύμβασης και να μην καταφεύγουν εύκολα στη διαιτησία» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Εργασίας.
Μέχρι στιγμής έχει κλείσει το θέμα σχετικά με την αντιπροσωπευτικότητα στις κλαδικές συμβάσεις, δηλαδή με το 51% των διαπραγματεύσεων να καλύπτεται όλος ο κλάδος, ενώ έγινε αποδεκτός ο μηχανισμός που πρότεινε η ελληνική πλευρά, ώστε να διενεργείται ο έλεγχος για την κάλυψη, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», σημείο στο οποίο έχουν συμφωνήσει και οι εργοδοτικές οργανώσεις.
Σε σχέση με το ασφαλιστικό, όπως αναφέρουν, η συζήτηση αφορούσε πλήρως την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διαπιστώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα.
Για τις συντάξεις υπήρξε αποδοχή ότι έχουν επιτευχθεί οι στόχοι για την έκδοσή όσων εκκρεμούν, όπως και στο χρονοδιάγραμμα για τον επανυπολογισμό τους.
Αναφορικά στα αντίμετρα, συμφωνήθηκε ότι από την 1/1/2019 θα υπάρξει χορήγηση στεγαστικού επιδόματος σε νοικοκυριά που δεν έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη με εισόδημα που δεν έχει οριστικοποιηθεί, υπολογίζεται περίπου 8.000-8.500 ευρώ ατομικό και οικογενειακό έως 25.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών για κάλυψη ενοικίου ή δόσεις δανείου. Εκτιμάται ότι θα αφορά 1,3 εκ. δικαιούχους και η δόση θα είναι της τάξης των 70-80 ευρώ έως 240 ευρώ το ανώτερο. Το κονδύλι θα είναι στα 600 εκ. ευρώ.
Σε σχεση με το πιλοτικό σύστημα παροχών αναπηρίας εχει αποφασιστεί η σταδιακή επέκτασή του σε όλη την επικράτεια μέχρι το τέλος του 2018.
Εκκρεμότητες υπάρχουν σε σημεία που αφορούν τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, ωστόσο σύμφωνα με αξιωματούχο δεν πρόκειται να σταθούν εμπόδιο στην επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας.
Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Ακης Αθανασόπουλος, Ραλού Αλεξοπούλουwww.ert.gr

2018-05-18 22:37:21

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ