Πρόταση μομφής κατά Μ. Ραχόι- Πρωθυπουργός εν αναμονή ο Π. Σάντσεθ (video)

Στις 12 το μεσημέρι αύριο, 1μ.μ. ώρα Ελλάδας, θα γίνει η ψηφοφορία της πρότασης μομφής των Σοσιαλιστών κατά του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και ήδη το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα προαναγγέλλει ότι από αύριο νέος πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ. «Η κοινοβουλευτική αριθμητική όπως αυτή διαμορφώθηκε σήμερα δεν θα επιτρέψει στο Λαϊκό Κόμμα να κυβερνήσει», δήλωσε η γενική γραμματέας  του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, αναφερόμενη στην απόφαση του  Εθνικιστικού Βασκικού Κόμματος (PNV, 5 βουλευτές)  να ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές. 

Ο 63χρονος Μαριάνο Ραχόι, έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα από όλες τις κρίσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος όμως αυτή τη φορά φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας,  με αφορμή την καταδίκη του Λαϊκού κόμματος για την υπόθεση διαφθοράς Γκιουρτέλ.
Λίγο πριν εξασφαλίσει τη στήριξη του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος (PNV) ο Σάντσεθ, απευθυνόμενος στον Ραχόι, είπε ότι έχει ακόμη τον χρόνο να φύγει από μόνος του και να αποφύγει τον «εξευτελισμό», να γίνει δηλαδή ο πρώτος Ισπανός πρωθυπουργός που θα ηττηθεί σε πρόταση μομφής.

Η αποχώρηση του Ραχόι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια δεύτερη πολιτική κρίση στη νότια Ευρώπη, μετά από αυτήν της Ιταλίας, και να προκαλέσει περαιτέρω αναταράξεις στις χρηματαγορές. Καθώς όμως τα περισσότερα ισπανικά κόμματα τάσσονται υπέρ της τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επενδυτές φάνηκαν καθησυχασμένοι. Το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης έκλεισε με πτώση 1%, όμως η είδηση για την πτώση του Ραχόι δεν πυροδότησε κάποια μαζική πώληση μετοχών.
Εκτός του δικού του κόμματος που διαθέτει 84 έδρες στην ισπανική βουλή, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ μπορεί να υπολογίζει ότι μέχρι 175 βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής, εάν περιληφθεί η ψήφος των βουλευτών των Podemos, των Καταλανών αυτονομιστών και πολλών ακόμη βουλευτών τοπικών κομμάτων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Τύπου.
Δηλαδή, μία ψήφος λιγότερη από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 ψήφων.
Το κόμμα των Ciudadanos (32 βουλευτές) έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να υποστηρίξει την πρόταση μομφής, διότι επιδιώκει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεδομένων των αυξημένων ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις.
Από τις αρχές της εβδομάδας που όλοι έδιναν λίγες πιθανότητες να εγκριθεί η πρόταση μομφής, ο άνεμος έχει αλλάξει στην Μαδρίτη, με την εφημερίδα El Mundo να αναφέρεται «στην πρώτη πρόταση μομφής της δημοκρατίας που έχει πιθανότητες να εγκριθεί».
Ενόψει και της ενδεχόμενης ανόδου του στην πρωθυπουργία, ο Πέδρο Σάντσεθ δεσμεύθηκε πως θα τηρήσει τον ψηφισμένο προϋπολογισμό καθώς και τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Από την στιγμή που μάθαμε την απόφαση στην υπόθεση Γκιουρτέλ, δεν υπάρχουν πλέον υποθέσεις , αλλά βεβαιότητες. Η δικαστική βεβαιότητα ότι ο Γκιουρτέλ είναι το Λαϊκό Κόμμα και το Λαϊκό Κόμμα ο Γκιουρτέλ», δήλωσε ο Χοσέ Λουίς Αμπαλος, γραμματέας οργανωτικού του PSOE, που ήταν ο πρώτος που πήρε τον λόγο.
«Αυτό επηρεάζει σοβαρά την αξιοπιστία της προεδρίας της κυβέρνησης και το κύρος της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρήwww.ert.gr

2018-05-31 18:32:25

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ