Πρόταση μομφής κατά Ραχόι -Χαριστική βολή αναμένεται από τους Βάσκους εθνικιστές (video)

Η ηγεσία του PNV – του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος – συνεδρίασε στο Μπιλμπάο και αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές με αφορμή την καταδίκη του Λαϊκού κόμματος για την υπόθεση διαφθοράς Γκιουρτέλ. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, δεν μετέβη στο Κοινοβούλιο για την απογευματινή συνεδρίαση, όπου όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα ανακοινώσουν τις θέσεις τους. Ισπανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν, μάλιστα, ότι ο Ραχόι εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησής του πριν από την αυριανή ψηφοφορία.
Κάτι τέτοιο θα άλλαζε ολόκληρο το σκηνικό καθώς εάν αύριο ψηφιστεί η πρόταση μομφής, αυτομάτως ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσες γίνεται επικεφαλής της κυβέρνησης. Αν όμως πριν από την ψηφοφορία παραιτηθεί ο Ραχόι, η κυβέρνησή του παραμένει υπεύθυνη για τις τρέχουσες υποθέσεις και ο βασιλιάς Φελίππε ξεκινά τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα για να υποδείξει έναν νέο πρωθυπουργό ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Οπως και στην ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού την περασμένη εβδομάδα, η τύχη του Ραχόι εξαρτάται και πάλι από την απόφαση του Εθνικιστικού Βασκικού Κόμματος (PNV, 5 βουλευτές), στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) με το οποίο συγκυβερνά στην Χώρα των Βάσκων.
Εκτός του δικού του κόμματος που διαθέτει 84 έδρες στην ισπανική βουλή, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ μπορεί να υπολογίζει ότι μέχρι 175 βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής, εάν περιληφθεί η ψήφος των βουλευτών των Podemos, των Καταλανών αυτονομιστών και πολλών ακόμη βουλευτών τοπικών κομμάτων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Τύπου.
Δηλαδή, μία ψήφος λιγότερη από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 ψήφων.
Το κόμμα των Ciudadanos (32 βουλευτές) έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να υποστηρίξει την πρόταση μομφής, διότι επιδιώκει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεδομένων των αυξημένων ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις.
Από τις αρχές της εβδομάδας που όλοι έδιναν λίγες πιθανότητες να εγκριθεί η πρόταση μομφής, ο άνεμος έχει αλλάξει στην Μαδρίτη, με την εφημερίδα El Mundo να αναφέρεται «στην πρώτη πρόταση μομφής της δημοκρατίας που έχει πιθανότητες να εγκριθεί».
Ενόψει και της ενδεχόμενης ανόδου του στην πρωθυπουργία, ο Πέδρο Σάντσεθ δεσμεύθηκε πως θα τηρήσει τον ψηφισμένο προϋπολογισμό καθώς και τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Από την στιγμή που μάθαμε την απόφαση στην υπόθεση Γκιουρτέλ, δεν υπάρχουν πλέον υποθέσεις , αλλά βεβαιότητες. Η δικαστική βεβαιότητα ότι ο Γκιουρτέλ είναι το Λαϊκό Κόμμα και το Λαϊκό Κόμμα ο Γκιουρτέλ», δήλωσε ο Χοσέ Λουίς Αμπαλος, γραμματέας οργανωτικού του PSOE, που ήταν ο πρώτος που πήρε τον λόγο.
«Αυτό επηρεάζει σοβαρά την αξιοπιστία της προεδρίας της κυβέρνησης και το κύρος της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρήwww.ert.gr

2018-05-31 18:32:25

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ