ΠτΔ: Μόνον αν η πΓΔΜ υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της θα υπάρξει πρόσκληση στο ΝΑΤΟ

Την αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη της γειτονικής χώρας στις δομές του ΝΑΤΟ και την ΕΕ, έθεσε ως προϋπόθεση για την επίλυση του ονοματολογικού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε Ελληνοαμερικανούς φοιτητές του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου.
Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά εύχεται αυτή η διαδικασία να έχει ευνοϊκή κατάληξη και σημείωσε ότι μέσα από αυτήν τη συμφωνία προκύπτουν, όπως η ίδια η πΓΔΜ ομολογεί, ότι η ιστορία και ο πολιτισμός της Μακεδονίας μας, της Μακεδονίας του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτής της Μακεδονίας, η οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της πάνω στην ιστορία και τον πολιτισμό της ανθρωπότητας, αυτή η κληρονομιά είναι ελληνική στο ακέραιο.
Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι το γειτονικό κράτος έχει έναν λαό, ο οποίος είναι σλαβικός, μία γλώσσα που είναι σλαβική και το ομολογούν και οι ίδιοι και πρόσθεσε ότι πρέπει να αναζητήσουν σε αυτήν τη σλαβική καταγωγή τους, τη σλαβική προέλευσή τους, ό,τι σημαντικό έχουν προσφέρει οι Σλάβοι γενικότερα και, ιδίως, στην περιοχή. Και όχι να αναζητούν ρίζες ή κληρονομιές που δεν τους ανήκουν. «Το κρατάμε αυτό εμείς, οι Έλληνες. Γιατί είναι σημαντικό και είναι η πρώτη φορά που το αποδέχτηκαν ύστερα από την δήλωση του Κίρο Γκλιγκόροφ. Αλλά επαναλαμβάνω: Η ευθύνη για την περαιτέρω πορεία τούς ανήκει. Εμείς είμαστε εδώ και να διευκολύνουμε τη δική τους πορεία, αλλά -και το τονίζω- να μην παραχωρήσουμε οτιδήποτε από εκείνο που μας ανήκει σύμφωνα με την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας» επισήμανε.
Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-07-02 19:45:29

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ