Πυρά Ισραήλ κατά Ιράν για ψευδολογαριασμούς στο Instagram με στόχο απαγωγή Ισραηλινών

Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγόρησαν σήμερα το Ιράν ότι δημιουργεί ψεύτικους λογαριασμούς στο Instagram χρησιμοποιώντας τους ως δόλωμα για να απαγάγει πολίτες του εβραϊκού κράτους, αφού η Τεχεράνη υποσχέθηκε να εκδικηθεί για επίθεση σε μια από τις σημαντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις της στη Νατάνζ, για την οποία κατηγορεί το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την Σιν Μπετ, την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, η οποία ανέφερε ότι διενήργησε έρευνα μαζί με την Μοσάντ (την υπηρεσία πληροφοριών αρμόδια για επιχειρήσεις στο εξωτερικό), Ιρανοί αξιωματούχοι δημιούργησαν στο Instagram «εικονικά προφίλ γυναικών που ισχυρίζονται ότι εργάζονται στο διεθνές εμπόριο ή στον τουρισμό».

«Μέσω αυτών των προφίλ έρχονται σε επαφή με Ισραηλινούς πολίτες, προγραμματίζουν ρομαντικές ή επαγγελματικές συναντήσεις μαζί τους στο εξωτερικό (…) για να τους βλάψουν ή να τους απαγάγουν», ανέφερε η Σιν Μπετ σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας πως αυτές οι δραστηριότητες έγιναν στην Τουρκία, την Ευρώπη, την Αφρική και σε αραβικές χώρες.

«Αυτό το modus operandi είναι γνωστό και παρόμοιο με αυτό που είχε ήδη χρησιμοποιηθεί από το Ιράν εναντίον των αντιπάλων του καθεστώτος στην Ευρώπη», πρόσθεσαν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Οι πληροφορίες που υποστηρίζουν αυτή την κατηγορία εναντίον του Ιράν «δεν μπορούν να κοινοποιηθούν στα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Υπήρξε τουλάχιστον μια περίπτωση ενός πολίτη που ταξίδεψε στο εξωτερικό για μια συνάντηση, αλλά αυτό το άτομο ειδοποιήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες και επέστρεψε στη χώρα», πρόσθεσε η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας.

Η κατηγορία αυτή από την ισραηλινή μυστική υπηρεσία δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά από δηλώσεις των ιρανικών αρχών που κατηγόρησαν το εβραϊκό κράτος, τον ορκισμένο εχθρό της Τεχεράνης, για δολιοφθορά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της στη Νατάνζ, με την Ισλαμική Δημοκρατία να υπόσχεται «εκδίκηση».

Χθες Κυριακή, το Ιράν ανακοίνωσε ότι το πυρηνικό συγκρότημα στη Νατάνζ στο κεντρικό Ιράν υπέστη ένα «ατύχημα», το οποίο περιγράφεται ως πράξη «τρομοκρατίας», το οποίο είχε ως αποτέλεσμα «διακοπή ρεύματος» χωρίς να προκαλέσει θύμα ή τραυματισμό.

Σύμφωνα με ισραηλινές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφορίες, που επικαλούνται οι New York Times και άλλα μέσα ενημέρωσης «το Ισραήλ διαδραμάτισε ρόλο» στο συμβάν στη Νατάνζ, όπου, σύμφωνα με αυτές τις πηγές, «μια ισχυρή έκρηξη» «κατέστρεψε εντελώς (…) το εσωτερικό ηλεκτρικό σύστημα τροφοδοσίας φυγοκεντρητών που εμπλουτίζουν ουράνιο σε υπόγεια εγκατάσταση».

Πηγή: ΑΜΠΕ