Πυρετώδεις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία

Στην τελική ευθεία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία φαίνεται ότι βρίσκονται τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα του Βορρά. Πολύωρη συνεδρίαση την Πέμπτη των ηγετών των δύο αυτών κομμάτων, Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι.
Στις διαπραγματεύσεις του κινήματός του με την Λέγκα, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο.
«Το όνομα του πρωθυπουργού θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, σήμερα πιστεύω ότι θα οριστικοποιηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα», δήλωσε ο Ντι Μάιο. Πρόσθεσε, δε, ότι «από αύριο η συμφωνία αυτή θα τεθεί στην κρίση των μελών των Πέντε Αστέρων».
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στο πρόγραμμα περιέχεται η στήριξη των ανέργων με σχεδόν οκτακόσια ευρώ τον μήνα για μια διετία, μόνον δύο φορολογικές κλίμακες (στο 15% και 20%), αλλά και η αντιμετώπιση της σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα σε επιχειρηματική και πολιτική δράση. Προβλέπεται, παράλληλα, όπως αναφέρει ο Τύπος, «το βαθμιαίο κλείσιμο των καταυλισμών στους οποίους διαμένουν ρομά».
Είναι σαφές ότι, προς το παρόν, οι Σαλβίνι και Ντι Μάιο δεν πρόκειται να ξανασυναντηθούν με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος τους έχει ζητήσει να επιστρέψουν στο προεδρικό μέγαρο όταν θα έχουν ολοκληρώσει, σε κάθε λεπτομέρεια, τη διαπραγμάτευσή τους.
Σύμφωνα με πηγή από τα Πέντε Αστέρια, οι ηγέτες των δύο κομμάτων ενέκριναν κοινό πολιτικό πρόγραμμα για την κυβέρνηση συνασπισμού που σχεδιάζουν. Ωστόσο, η Λέγκα θεωρεί -όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica- ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά σημεία.
Προς το παρόν η πρωθυπουργία φέρεται να έχει εξασφαλισθεί από τα Πέντε Αστέρια, που έχουν παρουσιάσει λίστα με αρκετά ονόματα υποψηφίων. Η Λέγκα επιμένει ότι θέλει να εξασφαλίσει το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στους πεντάστερους πρόκειται, όπως φαίνεται, να δοθεί εκείνο των Εξωτερικών.
Σε ό,τι αφορά το ιταλικό σπρεντ, τέλος, σήμερα, άγγιξε τις 160 μονάδες βάσης και οικονομικοί αναλυτές δεν αποκλείουν νέες «αναταράξεις», τις επόμενες ημέρες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuterswww.ert.gr

2018-05-17 17:02:21

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ