Πώς αντιμετωπίζουν τα κόμματα το… «πάμε παραλία»

Μάχη ενάντια στην χαλαρή ψήφο δίνουν τα κομματικά επιτελεία προκειμένου να πείσουν τους ψηφοφόρους να φτάσουν μέχρι τις κάλπες και να μην… επιλέξουν παραλία. Στο δρόμο λοιπόν προς τις εκλογές  της ενισχυμένης αναλογικής  οι πολιτικοί αρχηγοί βάζουν όλο και εντονότερα τα διλήμματα της επόμενης αναμέτρησης, θέλοντας να συσπειρώσουν την εκλογική τους βάση.

«Οι κάλπες την Κυριακή των εκλογών θα είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν ξανά» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την Νέα Δημοκρατία, ενώ τονίζεται πως χρειάζεται «ασφαλής αυτοδυναμία» για να υλοποιηθούν μία σειρά από τολμηρές αλλαγές. «Προφανώς και οι πολίτες έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κάλπη της  21ης Μαΐου αλλά αυτό το μήνυμα πρέπει να επαναβεβαιωθεί» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως «αντίπαλος μας είναι η παραλία, η ξαπλώστρα, ο εφησυχασμός».

Μάλιστα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει μιλήσει για το στόχο να πετύχει το κόμμα ποσοστά.. καύσωνα στις επερχόμενες εκλογές. Στόχος της το «γαλάζιο» ποσοστό να ξεπεράσει και σε αυτή την αναμέτρηση το 40%, ώστε – όπως επισημαίνει η Πειραιώς- να υπάρξει καθαρή εντολή για τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας μιλά για την ανάγκη να ανατραπούν οι συσχετισμοί που προέκυψαν στις 21 Μαΐου και σημειώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πυροτέχνημα, δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας ούτε συμπλήρωμα. Είναι κόμμα εξουσίας».  Το μήνυμα που εκπέμπεται από την Κουμουνδούρου είναι πως «είναι πολύ κρίσιμο, για την επόμενη μέρα, να υπάρχει ισχυρός αντίπαλος που θα μπορεί να κοιτάει στα μάτια τη Νέα Δημοκρατία».

Μετά από την υποχώρηση των ποσοστών του κόμματος στο 20.7% στις πρόσφατες αλλαγές από την αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται λόγος για αλλαγές εν κινήσει και σημειώνεται πως θα δοθεί η μάχη μέχρι την τελευταία ψήφο. Με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει χαρακτηριστικά πως «κάθε ψήφος που δεν θα κατευθυνθεί στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε άλλα μικρότερα κόμματα, αντικειμενικά, είναι ψήφος που ευνοεί τον σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη. Διότι ο σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη είναι ένας: Ο κατακερματισμός των δυνάμεων, ώστε την επόμενη μέρα να μην υπάρχει αντίπαλος».

Ισχυρή εντολή για «αντιπολίτευση – ανάχωμα στην αλαζονεία και το πελατειακό κράτος του συστήματος εξουσίας του κ. Μητσοτάκη» ζητά  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σε μία σειρά δημοσίων παρεμβάσεων σημειώνει πως «ο κίνδυνος, πλέον, δεν είναι η αστάθεια, αλλά η παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας», με την Χαριλάου Τρικούπη να χαρακτηρίζει «χρυσό χορηγό» της Νέας Δημοκρατίας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηματικό το πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας δίνουν αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο ο αριθμός των εδρών μπορεί να κυμαίνεται απο 157 έως 163. Κλειδί δεν αποτελεί μόνο το γαλάζιο ποσοστό αλλά και το πόσα κόμματα τελικά θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής τόσο ευκολότερη είναι η αυτοδυναμία αλλά ισχύει και το αντίστροφο.

Ειδικότερα:

Σύμφωνα με την Marc η Νέα Δημοκρατία στην εκτίμηση ψήφου είναι απο 39% μέχρι 43,4% (και 161 έδρες) και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από 18% έως 21.6%  (54 βουλευτές). Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση πιθανότατα επτά κόμματα μπαίνουν στη Βουλή, καθώς το όριο του 3% φαίνεται πως περνά η Πλεύση Ελευθερίας αλλά και πιθανότατα το κόμμα Νίκη (με πρόθεση ψήφου 3% και εκτίμηση ψήφου από 2.4% έως 4%).

-Σύμφωνα με την Pulse η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων είναι στο 39% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 18% , ενώ φαίνεται πως μπαίνουν στη Βουλή η Πλεύση Ελευθερίας (με 4%) και η Νίκη (με 3.5%). Σε ένα τέτοιο σενάριο επτακομματικής Βουλής θα εκλεγούν 163 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα  με την Metron Analysis η επόμενη Βουλή μπορεί να είναι οκτακομματική, καθώς στην εκτίμηση ψήφου το ΜέΡΑ 25 πιάνει 3.3%. Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία είναι στο 40.3% και αν η επόμενη Βουλή έχει οκτώ κόμματα θα βγάλει 157 βουλευτές.