Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ: Στην ατζέντα οι αλλαγές στην Τ.Α. και το αναπτυξιακό σχέδιο

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, με βασικό θέμα τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση και το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλωτος στο Eurogroup της 27ης Απριλίου.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης παρουσίασε τη σημαντική μεταρρύθμιστική τομή στην τοπική αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης«, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και να δοθεί αρκετός χρόνος για περαιτέρω διαβούλευση. Θα υπάρχει επαρκής χρόνος για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Τ.Α.
Οι αλλαγές θα γίνουν σε δυο φάσεις: Η πρώτη τώρα και η δεύτερη μετά τη συνταγματική αναθεώρηση.
Η πρόταση εκφράζει μια διαφορετική φιλοσοφία με τη συμμετοχή των πολιτών και την εμβάθυνση της δημοκρατίας.
Το νέο σύστημα, που βάζει στον πυρήνα του την καθιέρωση της απλής αναλογικής προϋποθέτει τις συναινέσεις και τις προγραμματικές συνθέσεις.
Κομματικές πηγές  χαρακτήριζαν προσχηματικές τις αντιδράσεις  για τις προωθούμενες αλλαγές στην Τ.Α. αφού για πρώτη φορά  συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για την επεξεργασία των προτάσεων. Ταυτόχρονα επιτέθηκαν στην ΝΔ κατηγορώντας την ότι έχει «αλλεργία»  σε αυτές τις αλλαγές που προβλέπουν την συμμετοχή των πολιτών σε αυτές.
Τόσο το θέμα των αλλαγών στην Τ.Α. όσο και το μεταμνημονιακό πλαίσιο θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ που προγραμματίζεται για το πρώτο 20ημερο του Μαΐου.

Σχετικά με το αναπτυξιακό σχέδιο, η Πολιτική Γραμματεία ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.
Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στο eurogroup  της 27ης Απριλίου από τον Ε. Τσακαλώτο. Πρόκειται για ένα κείμενο ειδικού σκοπού αντίστοιχου με αυτά που παρουσιάστηκαν σε Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πάνω σε αυτό το κείμενο περιμένουμε σήμερα τις παρατηρήσεις από τους θεσμούς.
Το κείμενο, όπως επισημάνθηκε,  κινείται εντός των οικονομικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.
Στον πυρήνα του κειμένου βρίσκονται οι εργασιακές σχέσεις, η αύξηση της απασχόλησης, αλλά και πως θα διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάςwww.ert.gr

2018-04-21 18:54:25

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ