Π. Σκουρλέτης: Η δυναμική της οικονομίας δίνει τη δυνατότητα να μην ισχύσουν τα μέτρα (audio)

Η καθαρή έξοδος εντοπίζεται στη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται από τις αγορές όπως όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι προβλέπεται εφαρμογή σειράς ψηφισμένων μέτρων καθώς και κάποιες δεσμεύσεις που αφορούν το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και άλλων δημοσιονομικών στόχων.  Όμως, τόνισε, αυτό δεν πρέπει να μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να υποτιμάμε τη νέα πραγματικότητα που πάει να δημιουργηθεί μετά το  τέλος της ολοκλήρωσης του προγράμματος που θα μας δίνει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στη χάραξη της πολιτικής μας.
Σχετικά με την επίσπευση στην εφαρμογή  των μέτρων του ’19 και του ’20 από το ΔΝΤ δήλωσε ότι επίσημα δεν έχει τεθεί κάτι τέτοιο, αλλά προφανώς έχει ακουστεί στο περιθώριο των άτυπων και ουσιαστικών συζητήσεων. Όμως το ερώτημα που τίθεται είναι, εάν η εικόνα που διαμορφώνεται σήμερα από την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί την  καλύτερη απάντηση σε μια τραβηγμένη από τα μαλλιά και παράλογη απαίτηση αυτή τη στιγμή. Το θέμα δεν είναι να μην επισπευσθούν τα μέτρα αυτά, αλλά εάν η δυναμική της οικονομίας μας δίνει τη δυνατότητα με την ολοκλήρωση του προγράμματος, να θέσουμε το θέμα του επανασχεδιασμού τους, να μην ισχύσουν τα μέτρα. Τα ισχυρά  διαπραγματευτικά χαρτιά της κυβέρνησης είναι τα θετικά στοιχεία της οικονομίας, παρά τις  εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Ο κ. Σκουρλέτης παραδέχεται ότι το υπερπλεόνασμα προέκυψε από την καθυστέρηση εξόφλησης υποχρεώσεων του δημοσίου, από περιστολή δαπανών, από μείωση επενδυτικών δαπανών, αλλά αυτό υπήρξε, όπως δήλωσε, γιατί ήταν αποτέλεσμα δεσμεύσεων και ψηφισμένων μέτρων που επιβλήθηκαν και συμφωνήθηκαν, άρα δεν μπορούσαν να τροποποιηθούν. Τώρα, πρόσθεσε, έχουμε πληρώσει την αρνητική επίπτωση του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος που όμως έχει τη θετική πλευρά, δηλαδή την αξιοποίησή του, για να ζητήσουμε τη μη εφαρμογή των επιπλέον μέτρων.
Ο υπουργός Εσωτερικών επιτέθηκε στη ΝΔ με αναφορά στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για πλεονάσματα 4 και 4.%, αναφέρθηκε στην αποτυχημένη δεύτερη προσπάθεια της ΝΔ εξόδου στις αγορές. Ειδική αναφορά έκανε σε όσα η χώρα κέρδισε από το Σεπτέμβριο του 15, ειδικά στα θέματα της ενέργειας, με την κατοχύρωση και την εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΔΜΗΕ, δηλαδή. του μεγάλου δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που η ΝΔ είχε ψηφίσει την ιδιωτικοποίησή του.  Για τον  ΔΕΣΦΑ, τόνισε, ότι η ιδιωτικοποίηση ολοκληρώθηκε, με 130 εκ. παραπάνω απ’ ότι είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, και κυρίως, όπως είπε, έχοντας αλλάξει την τιμολόγηση και διασφαλίζοντας χαμηλές τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μάλιστα επισήμανε  ότι στη νέα συμφωνία δίνεται η δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο που θα κατέχει 34% να ασκήσει βέτο, σε περίπτωση που οι νέοι ιδιοκτήτες θέλουν να πωλήσουν, και να υπάρχει συμφωνία του ελληνικού δημοσίου.
Ειδική αναφορά, λόγω ειδικού αξιακού βάρους, όπως είπε, έκανε στα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες που έχουν πλέον ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, αν και δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση τώρα λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που ο ίδιος παλαιότερα είχε αντιδράσει, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι αντί το 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων, δηλαδή το φιλέτο της ενεργειακής παραγωγής, αυτά εξαιρέθηκαν, έμειναν κάποιες λιγνιτικές μονάδες, κατάφερε η κυβέρνηση και το έκανε λιγότερο επιζήμιο και χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας. Τόνισε επίσης ότι, υπάρχει και μία άλλη παράμετρος, ότι στην Ελλάδα η πρόσβαση και εκμετάλλευση του λιγνίτη ήταν σε μονοπωλιακή βάση συγκροτημένη.
Ο υπουργός Εσωτερικών, σχετικά με τις αλλαγές που γίνονται με τον Κλεισθένη1, στην τοπική αυτοδιοίκηση, τόνισε ότι χαρακτηρίζονται από εμβάθυνση της δημοκρατικής λειτουργείας των δήμων και της δημοκρατίας εν γένει στην αυτοδιοίκηση, κυρίως μέσα από την καθιέρωση της απλής αναλογικής  στον τρόπο ανάδειξης των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.
Ο Κλεισθένης 2, πρόσθεσε,  θα έρθει όταν θα υπάρχει δυνατότητα  άσκησης πολιτικής με περισσότερα μέσα και όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και θα μπορεί η μεταρρύθμιση που ξεκινά τώρα, να ολοκληρωθεί σε καλύτερες συνθήκες.
Δεν πρέπει να φοβόμαστε τη δημοκρατία, απάντησε για όσα αντιπολίτευση και αυτοδιοικητικοί τον κατηγορούν σχετικά με την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, προσθέτοντας ότι κάποιοι ξεβολεύονται γιατί αλλάζει στο σύστημα διοίκησης πιο συλλογικό, συνεργασιών, συναινέσεων.
Μιλώντας για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι, ο διαγωνισμός των 8.800 ατόμων που προσλήφθηκαν σε μόνιμες θέσεις εργασίας στην καθαριότητα, έγινε σε χρόνο ρεκόρ, με αδιάβλητο τρόπο, αν και ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα τους απολύσει.
Απαντώντας στην ερώτηση πως έχει δηλώσει ότι είναι ευπρόσδεκτη μια πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά για απλή αναλογική και στις εθνικές εκλογές , ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι η πρωτοβουλία είναι στη δική της πλευρά. Εμείς λέμε, τόνισε, ότι μακάρι να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις και οι όροι να εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές, η απλή αναλογική. Μάλιστα την πρότασή μας τη διευρύναμε, λέγοντας ότι θα μπορούσαμε να δούμε και το ενδεχόμενο της κατάτμησης της β΄ Αθήνας, όπως είχε πει παλαιότερα η κ. Γεννηματά.
Την προοπτική συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με έναν τρόπο εντελώς ειλικρινή και με αμοιβαίο σεβασμό. Οι δύο αυτοί χώροι είναι λογικό να αναζητήσουν υπό προϋποθέσεις κάποιες προγραμματικές συμπτώσεις, έχουν τέτοια υποχρέωση. Αλλά για να δημιουργηθούν κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες, πρέπει να συζητήσουν με σεβασμό και με πρόσωπα πολιτικά φερέγγυα. Δεν είναι τέτοια ούτε ο κ. Λοβέρδος ούτε ο κ. Βενιζέλος, γιατί έχουν στρατηγική και προσωπική πρόσδεση στο άρμα της ΝΔ και αυτό έχει στοιχίσει στην κεντροαριστερά. Η κεντροαριστερά δεν μιλά με όρους αυτονομίας έναντι της δεξιάς παράταξης.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει διαδικασία αυτοκάθαρσης του χώρου αυτού. Στην ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την αυτοκριτική του με κυβερνητικό εταίρο τους ΑΝΕΛ, τόνισε ότι οι ΑΝΕΛ είναι εταίρος κυβερνητικός, δεν είναι στο κόμμα, ο κ. Βενιζέλος  ουσιαστικά επιτηρεί την κ. Γεννηματά, την έχει υπό επιτροπεία. Οι ΑΝΕΛ ήταν επιλογή κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και για συγκεκριμένους λόγους.
Τέλος ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε: Στοιχείο της δημοκρατικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρχουν ανοιχτές διαδικασίες, τάσεις, ρεύματα. Ήταν ενδιαφέρον ο  προβληματισμός που υπήρξε στην τελευταία τους συνεδρίαση, οι δυνάμεις επαναδιατάσσονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στα βιώματα και τις εμπειρίες της τριετίας και στην ανάγκη να συζητήσουμε για την επόμενη μέρα. Σε σχετική ερώτηση επανέλαβε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπαλτατζή
Σχετική είδηση: Δ. Τζανακόπουλος: Προτεραιότητα η διαπραγμάτευση για έξοδο από το πρόγραμμα με τους καλύτερους όρους
Το αναπτυξιακό σχέδιο στο τραπέζι του Eurogroup της Σόφιαςwww.ert.gr

2018-04-24 13:04:57

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ