Ρητή αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Μετά από πολύωρες συνομιλίες ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή πολιτική και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Ολοκληρώθηκε μία μακρά Σύνοδος Κορυφής με δύσκολες συζητήσεις για το μείζον ζήτημα της ενέργειας. Ολοκληρώθηκε επιτυχώς καταλήγοντας σε μία κοινή συμφωνία για το κείμενο των συμπερασμάτων» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στον Τύπο μετά από τις εργασίες της Συνόδου.

«Είχαμε μία δύσκολη συζήτηση. Προσήλθαμε σήμερα χωρίς να υπάρχει ακόμη κοινός τόπος για τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσουμε στην έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά καταφέραμε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα μία ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών του φυσικού αερίου ανάμεσα στις αλλες επιλογές που καλούμε την Κομισιόν να εξετάσει» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, όπως είπε, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του τρόπου που η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, και η Κομισιόν έχει συμφωνήσει να υποβάλλει προτάσεις εντός του Μαΐου.

Πρόσθεσε δε ότι «με μεγάλη χαρά ακούσαμε τις προτάσεις της προέδρου της Κομισιόν ότι η Ε.Ε. θα μπορεί κεντρικά να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τις μεγάλες χώρες παραγωγούς του καυσίμου. Παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις που υπήρξαν στη διάρκεια της συζήτησης, καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα, που είναι θετικά ώστε η Ε.Ε. να παρέμβει και να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της για να σπάσει το παιχνίδι των κερδοσκόπων και να μην χρηματοδοτούμε τελικώς τον πόλεμο της Ρωσίας. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι σε θέση να επωμιστεί μόνη της το βάρος των υπέρογκων τιμών».

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση» – Σύσκεψη τη Δευτέρα

Σημείωσε επιπλέον ότι «ένα θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση». «Έχω συγκαλέσει μία τέτοια σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προσεχή Δευτέρα. Δεν αφορά την χώρα μας αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία τέτοια κρίση» είπε.

Νωρίτερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε λόγο για «έντονες» συνομιλίες κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, ενώ άλλη πηγή της Ε.Ε. είπε ότι οι «σκληρές» συζητήσεις για το πλαφόν στις τιμές έφερε αντιμέτωπες ορισμένες από της χώρες του ευρωπαϊκού νότου με τη Γερμανία και την Ολλανδία. «Οι διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα», δήλωσε πηγή της ισπανικής κυβέρνησης, εξηγώντας ότι η τεταμένη συζήτηση σταμάτησε για λίγο, καθώς ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες εξήλθε της αίθουσας για μία «τεχνική διακοπή, ώστε οι διαπραγματεύσεις να ξαναμπούν σε τροχιά».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε τις τιμές της ενέργειας σε νέα υψηλά ρεκόρ, οδηγώντας την Ε.Ε. να δεσμευτεί να μειώσει τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα φέτος, αυξάνοντας τις εισαγωγές από άλλες χώρες και ενισχύοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

naftemporiki.gr