Σήμερα η πρόταση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει σήμερα δια της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη συζήτηση στην ενδιάμεση ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, μια νέα πρόταση για τον πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι γνωστός ως Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο (2021-2027) και το Ταμείο Ανάκαμψης. Λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την εκ βάθρων αναθεώρηση του σχεδίου, με στόχο την κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμών, Γιόχαν βαν Οβερτφελντ προειδοποίησε ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση μπορεί να ξεφύγει και απαιτεί γρήγορη δράση. «Εάν δεν σταματήσουμε την ύφεση στην αρχή της το συντομότερο δυνατό» τόνισε «ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε έναν νέο οικονομικό τυφώνα».

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής, η οικονομία της ΕΕ θα αντιμετωπίσει μείωση 7,5% του ΑΕΠ το 2020 που αντιστοιχεί σε περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ζητά ένα σχέδιο 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να περιλαμβάνει δάνεια αλλά κυρίως επιχορηγήσεις.

«Επιτακτική η ανάγκη για το ταμείο ανάκαμψης» επανέλαβαν οι ευρωβουλευτές

Μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα αρχίσουν μία εντατική προσπάθεια να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη για τα ίδια μέσα από το πολυετές χρηματοδοτικό πλαίσιο (MFF). Διπλωμάτες και αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιθανόν θα συνεδριάσουν δια ζώσης τις επόμενες εβδομάδες για να διαπραγματευθούν επί του ζητήματος, καθώς όπως σημειώνουν η ΕΕ δυσκολεύθηκε να λειτουργήσει με τις βιντεοδιασκέψεις, το τελευταίο διάστημα.

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν προτείνει στους Ευρωπαίους εταίρους τους τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 500 δισ. ευρώ, το οποίο θα δίνει επιχορηγήσεις στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Την αντίθεσή τους στην πρόταση αυτή εκδήλωσαν τέσσερις χώρες που αυτοαποκαλούνται «φειδωλές» – η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία – και οι οποίες θέλουν η βοήθεια να δίνεται με δάνεια, ενώ παράλληλα θέλουν και τη μείωση του πολυετούς χρηματοδοτικού πλαισίου.

Η Γαλλία δεν θέλει περικοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω του Ταμείου

Το Ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για να ζητούν οι δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες μειώσεις στον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, δήλωσε η Γαλλία.

«Ο ρόλος μου είναι να αποφύγω να ληστέψω τον Πήτερ για να πληρώσω τον Πολ», δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αμελί ντε Μονσαλέν, στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Υπάρχουν κάποιες χώρες, ιδιαίτερα οι «φειδωλές», που μιλούν πολύ σήμερα για το ταμείο ανάκαμψης, ενώ ο πραγματικός στόχος τους είναι να μην υπάρξει ένα πολύ μεγάλο Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο».

Η ίδια είπε ότι η Γαλλία θα πιέσει για να υπάρξει ένα ταμείο ανάκαμψης με επιχορηγήσεις και ένας πολυετής προϋπολογισμός με αρκετή χρηματοδότηση για προγράμματα, όπως για την Άμυνα, τη μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία και την αγροτική πολιτική.

Η Μονσαλέν σημείωσε ότι δεν θέλει να αποδυναμωθεί το MFF καθώς αυτό είναι «ένα εργαλείο για να καταστήσει αυτή την ανάκαμψη μόνιμη».

Η Γαλλία, που έχει το μεγαλύτερο όφελος από τις αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ, έχει αντιταχθεί στα αιτήματα βόρειων χωρών για μείωση του αγροτικού προϋπολογισμού της ΕΕ, ενώ έχει πιέσει για τη δημιουργία ενός κοινού αμυντικού ταμείου για να βοηθηθούν οι χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από προμηθευτές των ΗΠΑ.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Μοιράσου το άρθρο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ