Σήμερα τα πρώτα συμπεράσματα του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

«Η τελική έκθεση του ΔΝΤ που θα δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη Ιουλίου και θα εμπεριέχει την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα είναι θετικότερη από την προηγούμενη», δή­λωσε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ενώ από ώρα σε ώρα, αναμένονται τα πρώτα συμπεράσματα της έκθεσης που θα συντάξει το ΔΝΤ στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του. Χθες ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών των εκπροσώπων του Ταμείου στην Αθήνα, υπό τον επικεφαλής του κλιμακίου Πίτερ Ντόλμαν, ενώ πραγματοποιήθηκε μια ακόμη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Μ. Ψαλιδόπουλος: Ανοιχτό το θέμα των συντάξεων
Ο κ. Ψαλιδόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η συμφωνία βάζει το θέμα του χρέους σε πιο ασφαλή πορεία, τουλάχιστον μέχρι το 2032 – 2033», ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο για επαναδιαπραγμάτευση των περικοπών στις συντάξεις από 1.1.2019, λέγοντας ότι «αν και έχουν νομοθετηθεί «η συζήτηση για το εάν θα εφαρμοστούν και πως τα μέτρα, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Θα γίνει μετά τον Αύγουστο του ’18».
Αναφερόμενος στα υψηλά πλεονάσματα ο κ. Ψαλιδόπουλος τονίζει ότι «στο μέτρο που η Ελλάδα εφαρμόζει τα συμφωνημένα και αποδεικνύει στους ευρωπαίους εταίρους ότι δεν εξω­κείλει προς καταστάσεις της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, θα μπορέσει να τους πείσει, πως αυτή η επιμονή τους στα υψηλά πλεονάσματα είναι υπερβολική και πιθανό στο μέλλον να συζητηθεί πολύ».

ΔΝΤ: Στο τέλος Ιουλίου η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους

Όσον αφορά την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους -η οποία αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τις αγορές-, θα είναι έτοιμη προς δημοσίευση προς το τέλος Ιουλίου ή ακόμη και στις αρχές Αυγούστου, όπως αποκάλυψε σε χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.
Συγκεκριμένα, όπως ξεκαθάρισε χθες ο κ. Ράις, «η έκθεση του άρθρου 4, τα βασικά ευρήματα της οποίας θα δημοσιευτούν σήμερα, θα απαντά στο ερώτημα τι είναι μεσοπρόθεσμο και τι είναι μακροπρόθεσμο». Ενώ χαρακτήρισε «σημαντικό ορόσημο» τις αποφάσεις του Eurogroup, προσθέτοντας ότι αποτελούν αναγνώριση των προσπαθειών της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τις δηλώσεις Λαγκάρντ, η οποία χαιρέτισε τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας να λάβουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εάν δεν επιβεβαιωθούν οι πιο αισιόδοξες μακροπρόθεσμες μακροοικονομικές υποθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤwww.ert.gr

2018-06-29 10:31:25

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ