Σε αναζήτηση ενεργειακής ανεξαρτησίας η Ευρώπη και μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας

Σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά καύσιμα, και μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, βρίσκεται η ΕΕ. Μετά τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1, η Ευρώπη βλέπει πλέον ως κεντρικό σενάριο για τον χειμώνα το ενδεχόμενο να μην υπάρχει τροφοδοσία αερίου.

«Η εργαλειοποίηση του αερίου δεν θα αλλάξει την αποφασιστικότητα της ΕΕ. Θα επιταχύνουμε την πορεία μας προς την ενεργειακή ανεξαρτησία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καταλογίζοντας παράλληλα στην Κομισιόν καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι τα κράτη βρίσκονται σε διαδικασία φτωχοποίησης, καθώς ήδη έχουν διατεθεί 280 δισ. ευρώ από κρατικούς προϋπολογισμούς προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της κρίσης.

Στο θέμα αναφέρθηκε στο διάγγελμά του το βράδυ του Σαββάτου 3/9 και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, τονίζοντας πως αυτό τον χειμώνα η Ρωσία ετοιμάζεται να καταφέρει αποφασιστικό πλήγμα στον ενεργειακό πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι μόνο με ενότητα θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

Στην πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, αναφέρθηκε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών. «Εάν συμβεί αυτό, θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και η κυβέρνηση θα μπορέσει να υλοποιήσει κι άλλες πρωτοβουλίες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τη συνέχιση των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και στο φυσικό αέριο και τα καύσιμα.

Πηγές: ΕΡΤ. Α’ Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις

Παιχνίδι νεύρων από τη Gazprom – Ποια μέτρα σχεδιάζουν ευρωπαϊκές χώρες

Ζελένσκι: Η Ρωσία θέλει να καταστρέψει τη φυσιολογική ζωή κάθε Ευρωπαίου

Γερμανία: Εγγυημένη αλλά κρίσιμη η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο

Η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει συνεχή ροή φυσικού αερίου – Η διαφορά με τη Γερμανία

Μέτρα και σενάρια για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων