Σε σταδιακή διεύρυνση της πλειοψηφίας του ελπίζει ο Τζουζέπε Κόντε

0
23

Το νέο σχέδιό ετοιμάζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά τη χθεσινοβραδυνή ψήφο εμπιστοσύνης που η κυβέρνησή του έλαβε από την Γερουσία της Ρώμης. Η ιταλική κυβέρνηση κέρδισε την στήριξη 156 γερουσιαστών, παρόλα αυτά όμως δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία καθώς απαιτούνταν 161 ψήφοι.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο ιταλικά ΜΜΕ ο Κόντε θα βασιστεί σε μια άκρως ρεαλιστική στρατηγική: θα προσπαθήσει, δηλαδή να πετύχει, μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, τη βαθμιαία διεύρυνση της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας, πιθανότατα με επαφές και διαπραγματεύσεις με πρώην μέλη των Πέντε Αστέρων που εδώ και καιρό έχουν εγκαταλείψει το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο, ή και με κάποια από τα στελέχη του κόμματος του Ματέο Ρέντσι «Ζωντανή Ιταλία».

Θα πρέπει να διαπιστωθεί, βέβαια, κατά πόσον η προοπτική αυτή ικανοποιεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος αναμένεται να δεχθεί, για αναλυτική συνομιλία, τον Ιταλό πρωθυπουργό. Πρέπει να ληφθεί υπόψη, μάλιστα, ότι ο Ματαρέλα, σύμφωνα με τον Τύπο, είχε ζητήσει από τον Κόντε να καταφέρει να εξασφαλίσει μια όσο γίνεται πιο σαφή στήριξη από συμπαγείς κοινοβουλευτικές ομάδες, και όχι από μεμονωμένους γερουσιαστές.

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για ενδεχόμενη αλλαγή πορείας πλεύσης. Διότι τυχόν πρόωρες βουλευτικές εκλογές μπορούν να προκηρυχθούν μόνον μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο: τον Ιούλιο αρχίζει το τελευταίο εξάμηνο της θητείας του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και, μέχρι την εκλογή του διαδόχου του, το Σύνταγμα της χώρας δεν επιτρέπει διάλυση του κοινοβουλίου.