Σε φάση αναμονής το «Μακεδονικό» -Ζ. Ζάεφ: Είμαστε κοντά σε λύση (video)

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα του ονόματος θα λυθεί πολύ σύντομα, λίγες ώρες αργότερα από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στην οποία αναφέρεται ότι η χώρα επιθυμεί και εργάζεται εντατικά ώστε να υπάρξει λύση στο θέμα του ονόματος το συντομότερο δυνατό, μέχρι την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όμως υπογραμμίζει παράλληλα ότι γι αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο θέμα δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη.

Ο κ. Ζάεφ απαντώντας στο πότε θα λάβει χώρα η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι ενδεχομένως το τηλεφώνημα θα γίνει από την πλευρά των Σκοπίων, αλλά δεν γνωρίζει την ακριβή μέρα και ώρα.
«Ίσως εμείς να τηλεφωνήσουμε στην Αθήνα και ελπίζω ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Δεν θέλω να κάνω νέα σχόλια πέρα από την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών. Αυτή λέει ότι είμαστε πραγματικά πολύ κοντά, αλλά είναι σημαντικό (η συμφωνία) να είναι μόνιμη και βιώσιμη και να είναι 100% εξασφαλισμένη για τις γενιές που έρχονται, οι οποίες θα οικοδομήσουν αυτή τη φιλία, με τη συμφωνία που ενδεχομένως θα επιτύχουμε. Όπως βλέπετε, εγώ παραμένω αισιόδοξος αν και δεν είναι εύκολο. Είναι ευαίσθητο και πολύ σημαντικό ζήτημα» είπε ο Ζάεφ.
Σημείωσε, ακόμα, ότι θα ήθελε η τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να λάβει χώρα ακόμα και αύριο, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει χρόνος μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28-29 Ιουνίου και την Σύνοδο των Υπουργών που θα προηγηθεί στις 25 και 26 Ιουνίου, τα οποία, όπως είπε, συνιστούν την προθεσμία εξαιτίας της οποίας το θέμα θα πρέπει να λυθεί μία ώρα αρχύτερα.
Tέλος, εξέφρασε την πεποίθηση πως αν υπάρξει συμφωνία στο θέμα του ονόματος, η χώρα θα λάβει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου, πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία και θα ξεκινήσει η διαδικασία κύρωσης από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Κυβερνητικός αξιωματούχος για την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ
«Έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια», τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
Ανταπόκριση: Νίκος Φραγκόπουλοςwww.ert.gr

2018-06-07 20:35:02

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ