Σε φάση ωρίμανσης το project Elounda Hills από τη Mirum

Σε φάση ωρίμανσης έχει περάσει το project Elounda Hills (πολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχεία και μαρίνα) του ομίλου Mirum στην Κρήτη, επένδυση περίπου 500 εκατ. που εκτελείται ως στρατηγική επένδυση με βάση το νόμο fast track.

Ορόσημο για να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών είναι η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) η οποία εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστεί το καλοκαίρι και στη συνέχεια η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την πολεοδόμηση.

Το έργο καταλαμβάνει συνολική έκταση περίπου 560 στρεμμάτων με περίπου 2 χιλιόμετρα παραλιακό μέτωπο. Με βάση το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί 2027, ενώ έως το καλοκαίρι του 2026 θα έχει ολοκληρωθεί σημαντικό μέρος του.

Η πρώτη φάση του χαρακτηρίζεται κομβική από τους δημιουργούς του και περιλαμβάνει πολυτελές ξενοδοχείο με 137 δωμάτια, 66 branded βίλες και 81 branded διαμερίσματα, παραλιακά κλαμπ, εστιατόρια και μαρίνα.

Σε δεύτερη φάση θα κατασκευαστούν 31 branded διαμερίσματα, 2 non branded βίλες και 80 non branded διαμερίσματα και πρόσθετες υποδομές.

Η μαρίνα θα μπορεί να φιλοξενεί 64 σκάφη (σούπερ γιοτ έως και 70 μέτρα και μικρότερα). Είναι επένδυση 25 εκατ. και έχει επιλεγεί ο κατασκευαστής (εταιρεία Λατομική). Η διαχείρισή της θα ανατεθεί στη Camper & Nicholson (ιστορικό, ναυτιλιακό brand στον τομέα του luxury yachting). Μεταξύ άλλων θα διαθέτει boutique ξενοδοχείο 15 δωματίων και yacht club.

Η εμπορική ονομασία του έργου είναι 1 Hotels & Homes Elounda Hills καθώς η Mirum συνεργάζεται με το Luxury Hotel brand «One Ηotels» που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του έργου, έρχεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Οι τιμές πώλησης των branded κατοικιών ξεκινούν από περίπου 1,5 εκατ. και μπορεί να ξεπεράσουν τα 7,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα είπαν χθες σε ενημέρωση του Τύπου ο αντιπρόεδρος της Mirum Hellas, Κωνσταντίνος Δέδες και ο διευθύνων σύμβουλος του Mirum Group, Άγγελος Αγγελιδάκης, η τιμή πώλησης ανά τ.μ. θα κινείται μεταξύ 5.000 και 7.000 χιλ. ευρώ. Η συνολική δόμηση θα είναι περίπου 140.000 τ.μ.

Ο Όμιλος Mirum δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια και ανήκει στον ισραηλινό επιχειρηματία Vitaliy Borisov γεννημένο στη Βίνιτσα της Ουκρανίας, με δραστηριότητα στη Ρωσία (στον τομέα του premium real estate).

Στα έργα του που έχουν προχωρήσει στην Κρήτη περιλαμβάνονται οι Mirum Villas στην Ελούντα, παραθαλάσσιο συγκρότημα πολυτελών κατοικιών, απέναντι από τη Σπιναλόγκα και το boutique ξενοδοχείο Island Concept, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα δύο προαναφερόμενα στελέχη, είναι 150 εκατ. ευρώ.

Το project Elounda Hills θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια τραπεζικό δανεισμό (της τάξεως των 150 εκατ.) και τα έσοδα από τις προπωλήσεις κατοικιών.

Η φιλοδοξία των δημιουργών του είναι να αποτελέσει το θέρετρο της νέας εποχής, το καλύτερο στη Μεσόγειο από κάθε πλευρά, πολυτέλειας, ανέσεων, ευζωίας, οικολογικού χαρακτήρα, βιωσιμότητας και αειφορίας.

Η περιοχή της Ελούντας στο μεταξύ είναι τουριστικό brand name και γνωστή ως η πιο πολυτελής και αριστοκρατική περιοχή του νησιού. Απέχει λιγότερο από μία ώρα από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου και 10 λεπτά από τον Άγιο Νικόλαο, μία από τις πιο γραφικές παραθαλάσσιες πόλεις της Κρήτης. Θα απέχει επίσης μόλις 20 λεπτά από το Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2026.

Η Mirum, όπως επίσης σημείωσαν τα στελέχη της χθες, έχει συγκεντρώσει για το έργο κορυφαίους αρχιτέκτονες και interior designers από όλον τον κόσμο, ειδικούς του real estate, μηχανικούς, τεχνικούς και άλλους επαγγελματίες, brands και συμβούλους επιχειρήσεων ώστε να μοιραστούν καινοτόμες ιδέες, βασισμένες σε βέλτιστες πρακτικές από όλον όλο τον κόσμο.

Ενδεικτικά, ανάμεσά τους βρίσκονται οι: Ο Raul Leal, διευθύνων σύμβουλος της SH Hotels & Resorts, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Virgin Hotels για 10 χρόνια, o διάσημος designer Paolo Ferrari, γνωστός και από τη συνεργασία του με 4 Seasons, Raffles, Viceroy και LVMH, η Ισλανδή αρχιτέκτονας Gulla Jonsdottir, που αποκαλείται και «η επόμενη Ζάχα Χαντίντ» με εντυπωσιακά έργα σε όλον τον κόσμο, οι καταξιωμένοι Έλληνες αρχιτέκτονες Αλέξανδρος Σαμαράς (Alexandros C. Samaras & Associates), Θοδωρής Μακρίδης (studio Makridis Associates), τα αρχιτεκτονικά γραφεία K-Studio, A2 Architects, Lakruz Atelier, Block 722, Omniview, o Chris Graham, Managing Director της Graham Associates, ο Stephan lambaneva, σύμβουλος Αειφορείας και Καινοτομίας, και άλλοι.

Να σημειωθεί ότι εντός του Elounda Hills θα επιτρέπονται μόνο ηλεκτρικά οχήματα. Για τα  οχήματα συμβατικής τεχνολογίας θα υπάρχει υπόγειος χώρος στάθμευσης στην είσοδο.