Σκόπια: Η κυβέρνηση ενέκρινε την συμφωνία- Συλλαλητήριο ετοιμάζει η αντιπολίτευση (video)

Ανταπόκριση: Νίκος Φραγκόπουλος
To υπουργικό Συμβούλιο της πΓΔΜ, κατά τη συνεδρίασή του χθες το βράδυ, εξέτασε και ενέκρινε ομόφωνα την συμφωνία για το θέμα του ονόματος, ενώ την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση κλιμακώνει τις αντιδράσεις της και αναγγέλλει πορεία διαμαρτυρίας την Κυριακή.

Ακόμη, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας αποφάσισε τον αποχαρακτηρισμό του κειμένου της συμφωνίας και την ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προέδρευσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ενώ την ενημέρωση για τη συμφωνία και τα βήματα που ακολουθούν έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Πορεία διαμαρτυρίας από το VMRO-DPMNE στο Μοναστήρι (Bitola) την Κυριακή κατά της αλλαγής του ονόματος
Ωστόσο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE, εξέφρασε γι ακόμη μία φορά, την αντίθεσή του στη συμφωνία για την επίλυση στο ζήτημα της ονομασίας.
Ο πρόεδρος του κόμματος αυτού, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε μετά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του VMRO-DPMNE, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στα Σκόπια, ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα καταψηφίσει τη συμφωνία, όταν αυτή φθάσει στη Βουλή της χώρας για κύρωση.
Ο Μίτσκοσκι παρέθεσε τρία επιχειρήματα για να στηρίξει τη θέση του:
«Πρώτον, δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία που να κυρώνεται από την μία πλευρά και να μην κυρώνεται ταυτόχρονα και από την άλλη. Δεύτερον, αυτό σημαίνει ότι τα Σκόπια θα αναλάβουμε δεσμεύσεις υπό τον όρο να τις υλοποιήσουμε. Ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει η Αθήνα και ποια είναι τα μέτρα σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της; Το τρίτο ερώτημα είναι πως αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να ψηφίσει τη συμφωνία στο κοινοβούλιο με απλή πλειοψηφία και να δεσμεύεται να κάνει αλλαγές στο σύνταγμα, που απαιτούν πλειοψηφία δύο τρίτων;», σημείωσε ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE.
«Από μόνη της αυτή η συμφωνία ή σύμφωνο, όπως αποκαλείται, είναι αντίθετη με το σύνταγμα», σημείωσε ο Μίτσκοσκι
Πρόσθεσε ότι το VMRO-DPMNE θα εορτάσει την επέτειο της ίδρυσής του με συγκέντρωση στο Μοναστήρι (Bitola) «εναντίον της συνθηκολόγησης» στο θέμα του ονόματος την Κυριακή 17 Ιουνίου στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας) και κάλεσε όσους πολίτες διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης να συμμετέχουν μαζικά.
Πολύ χειρότερη η συμφωνία από εκείνη που απορρίψαμε το 2009», λέει  Ν. Γκρούεφσκι. Mε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ με το VMRO,  αναφέρει πως,  η συμφωνία απερρίφθη το 2009 – και έγινε αποδεκτή σήμερα σε μία πολύ χειρότερη εκδοχή της. Όχι μόνο για εξωτερική αλλά και για πλήρη εσωτερική χρήση, μαζί με αλλαγή στο σύνταγμα, την αποκήρυξη της διασποράς, της ιστορίας μας, της Αντιφασιστικής Συνέλευσης για την Εθνική Απελευθέρωση της Μακεδονίας, της εξέγερσης του Ίλιντεν και την ίδιας της ταυτότητάς μας, αναφέρει ο Ν. Γκρούεφσκι στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Πηγή: ΕΡΤwww.ert.gr

2018-06-15 11:27:23

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ