Ο καλύτερος Έλληνας τενίστας αυτή τη στιγμή και με βλέψεις για ένα λαμπρό μέλλον, Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε παρέα με τον πατέρα και πρώτο προπονητή του, Απόστολο, στο «Πρώτο Πρόγραμμα» και στην εκπομπή «Πρώτο και στα Σπορ» με τον Τάσο Επιτρόπου και το Νικόλα Παχάκη για τις εμφανίσεις του στο τουρνουά της Βαρκελώνης, τη μέχρι τώρα καριέρα του ,τις βλέψεις του, ενώ ο Απόστολος δεν δίστασε να επισημάνει τις προτάσεις του για το μέλλον του ελληνικού τένις.
Να επισημάνουμε ότι ο Στέφανος είναι μόλις 19 χρονών (γεννημένος στις 12 Αυγούστου 1998) και ήδη σε αυτή τη σύντομη μέχρι τώρα καριέρα του έχει πετύχει σημαντικά πράγματα, με αποκορύφωμα την παρουσία του στο χωμάτινο τουρνουά της Βαρκελώνης, το οποίο ανήκει στην κατηγορία ATP 500. Ο Έλληνας πρωταθλητής κατάφερε να φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης αντιμετωπίζοντας τον τεράστιο και «Βασιλιά» του χώματος, Ράφαελ Ναδάλ, ενώ νωρίτερα είχε ήδη αποκλείσει παίκτες του επιπέδου του Ντόμινικ Τιμ και του Πάμπλο Καρρένο Μπούστα, χωρίς μάλιστα να χάσει σετ. Για την ιστορία, ο Ισπανός κέρδισε με 2-0, αλλά φυσικά οι εμπειρίες που αποκόμισε ο Τσιτσιπάς είναι πολύ σπουδαίες.
Παράλληλα, με τις συγκεκριμένες του εμφανίσεις κατάφερε να μπει στο ΤΟΡ 50 της παγκόσμιας κατάταξης της ΑΤΡ, και πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στο νούμερο 44, κάτι που σημαίνει πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στο επερχόμενο Ρολάντ Γκαρός θα βρίσκεται απευθείας στο κυρίως ταμπλό. Να τονίσουμε ότι από τότε που μπήκε στου κορυφαίους 100, με το συγκεκριμένο επίτευγμα, έγινε ο πρώτος Έλληνας που το καταφέρνει.
Όσον αφορά τον πατέρα και πρώτο προπονητή του, τον κ. Απόστολο Τσιτσιπά, είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών, επαγγελματίας προπονητής του τένις και θυσίασε τα πάντα για να αφοσιωθεί στον Στέφανο, όταν συνειδητοποίησε πως εκτός από μεγάλο ταλέντο, έχει και τεράστιο πάθος γι’ αυτό το άθλημα. Ήταν ο πρώτος του προπονητής και συνεχίζει να είναι στο πλευρό του μέχρι και σήμερα, ακολουθώντας τον σε κάθε τουρνουά. Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι τιμή του να μιλάει στην Ελληνική Ραδιοφωνία, διότι πιστεύει ότι είναι ένα σπουδαίο μέσο, το οποίο βοηθάει τον ελληνικό αθλητισμό.
Πιο αναλυτικά ο Στέφανος μίλησε:
Για τις εμφανίσεις του στη Βαρκελώνη: «Στο συγκεκριμένο τουρνουά είχα 10 σερί κερδισμένα σετ, μέχρι τον τελικό, στον οποίο ηττήθηκα από το Ράφαελ Ναδάλ».
Για τις βλέψεις του, όσον αφορά την παγκόσμια κατάταξη: «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο νούμερο 44 της παγκόσμιας κατάταξης. Τώρα το πόσο ψηλά μπορώ να φτάσω ειλικρινά δεν το ξέρω (γέλια). Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται σκληρή δουλειά, αφοσίωση, επιμονή, υπομονή και πίστη στον εαυτό μου. Πάντως, πιστεύω ότι με σκληρή δουλειά υπάρχει το βάθος για να γίνει αυτό».
Για το ευχαριστώ προς τον κόσμο και για τα μηνύματα που έλαβε: «Τα μηνύματα που έλαβα ήταν πάρα πολλά και ως εκ τούτου δεν είχα το χρόνο να απαντήσω σε όλα. Έτσι, ανέβασα στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Ίνσταγκραμ ένα βίντεο, μέσω του οποίου ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη τους».
Για το κανάλι του στο YouTube: «Έχω κανάλι στο YouTube και κάποιος μπορεί να το βρει πατώντας αρχικά στη μηχανή αναζήτησης το όνομα μου και έπειτα τα ακόλουθα βίντεο. Μάλιστα, έχει ήδη 3.000 συνδρομητές, με στόχο τους 3.000.000 (γέλια)».
Για τη συμπαράσταση των Ελλήνων του εξωτερικού: «Να σας πω την αλήθεια, οι Έλληνες του εξωτερικού είναι πιο υπερήφανοι και πιο ένθερμοι. Είναι πολύ χαρούμενοι που έχουν έναν αθλητή, ο οποίος αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να συγκρίνω την υπερηφάνεια των Ελλήνων της Ελλάδας με αυτή των αντίστοιχων του εξωτερικού, αλλά στις εκφράσεις των τελευταίων βλέπω μεγάλη χαρά. Το γεγονός αυτό μου δίνει ένα επιπλέον κίνητρο».
Για το αν είναι εφικτό ένας Έλληνας να κάνει πρωταθλητισμό στο εξωτερικό: «Αρχικά, θέλω να τονίσω ότι κατά την άποψη μου στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρωταθλητισμός υψηλού επιπέδου. Ο μοναδικός τρόπος για να πετύχεις είναι να πας στο εξωτερικό, όπου υπάρχει τόσο η κουλτούρα για το τένις, όσο και η απαραίτητη εξειδίκευση. Ήταν πολύ σωστή κίνηση να φύγω για το εξωτερικό, αν και στην αρχή αντιμετώπισα ορισμένες δυσκολίες. Πάντα όμως είχα ως συμπαραστάτες την οικογένεια μου.
Η τενιστική μου καριέρα ξεκίνησε στην Ελλάδα, αλλά από μικρός ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το άθλημα, οπότε έπρεπε να φύγω για το εξωτερικό. Όπως προανέφερα, η Ελλάδα δε διαθέτει επαγγελματικό τένις. Επομένως, έπρεπε να ξενιτευτώ».
Για τη ζωή του, χωρίς τις «ανέσεις» των παιδιών της ηλικίας του: «Για εμένα το να παίζω τένις είναι κάτι που ήθελα να κάνω από μικρός, οπότε δεν αισθάνομαι ότι στερούμαι κάτι, αν και έχουν υπάρξει στιγμές που θέλω να κάνω κάποια πράγματα, αλλά λόγω του πρωταθλητισμού δεν μπορώ. Ο πρωταθλητισμός είναι κάτι σημαντικό και δεν πρέπει να τον αφήσεις να σε κερδίσει. Δεν μου λείπει τίποτα, εκτός φυσικά από τη χώρα και το σπίτι μου, μιας και ταξιδεύω πολύ συχνά. Παράλληλα, είμαι χαρούμενος που η οικογένεια μου έρχεται και με υποστηρίζει στους αγώνες του εξωτερικού».
Για το πότε ξεκίνησε το τένις: «Η μητέρα μου ήταν πρωταθλήτρια του τένις και ο πατέρας μου είναι προπονητής, οπότε με ώθησαν προς το άθλημα, όταν ήμουν 6 χρονών. Ο όμιλος μου ήταν ο Όμιλος της Γλυφάδας».
Για το πότε κατάλαβε ότι θέλει να ακολουθήσει επαγγελματικά το τένις: «Για να είμαι ειλικρινής, στο θέμα αυτό εμπεριέχεται μία αστεία ιστορία. Όταν ήμουν μικρός, λάτρευα το ποδόσφαιρο και το Ροναλντίνιο. Θυμάμαι ότι μέχρι την ηλικία των 9 ήμουν φανατικός με το ποδόσφαιρο. Την περίοδο αυτή έκανα το πρώτο μου ταξίδι για αγώνες στο εξωτερικό, και πιο συγκεκριμένα στη Γαλλία και κέρδισα τον τίτλο. Το ίδιο βράδυ είπα στον πατέρα μου να με ξεγράψει από όλα τα άλλα αθλήματα που έκανα (κολύμπι, στίβο, ποδόσφαιρο). Τότε του είπα ότι θέλω να παίξω επαγγελματικά τένις».
Για τις μουσικές του προτιμήσεις: «Μου αρέσει η Ποπ μουσική».
Για το σχολείο: «Το σχολείο δεν το έχω παρατήσει, μιας και το κάνω διαδικτυακά σε ένα αμερικάνικο πρόγραμμα. Έτσι, έχω τη δυνατότητα να ταξιδεύω, να προπονούμαι και να παρακολουθώ τα μαθήματα μου ταυτόχρονα».
Για τα χόμπι του: «Ταινίες, κινηματογράφος, μπιλιάρδο, πινγκ πονγκ, κολύμπι».
Για το μήνυμα που στέλνει σε νεότερους αθλητές: «Να δουλεύουν σκληρά, να έχουν στόχους, να μην αφήνουν τίποτα στην τύχη, να είναι αφοσιωμένοι, να αγαπούν την οικογένεια τους και να θέλουν να βελτιώνονται συνεχώς».
Από τη δική του πλευρά ο πατέρας του Στέφανου, Απόστολος Τσιτσιπάς μίλησε:
Για το ελληνικό τένις: «Νομίζω ότι το τένις στην Ελλάδα δεν είναι πολύ διαδεδομένο. Κάποιοι άνθρωποι, μέσω των social media, όπως το Tennis News και η Cosmote TV, συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξή του. Μέσα σε αυτές τις συγκυρίες υπήρξαν η Μαρία Σάκκαρη και ο Στέφανος. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι και πριν από αυτά τα δύο παιδιά υπήρχαν σπουδαία ονόματα: Ο κύριος Καλογερόπουλος, ο οποίος ήταν ο πρώτο Έλληνας που έφτασε το 1973 σε τελικό της ΑΤΡ. Δυστυχώς, η επιτυχία αυτή δεν αποτέλεσε αιτία ανάπτυξης του αθλήματος. Μπορούμε να θυμηθούμε και άλλους σημαντικούς αθλητές, όπως την Αγγελική Κανελλοπούλου (είναι η μητέρα της Μαρίας Σάκκαρης), τη Χριστίνα Παπαδάκη και τη Λένα Δανιηλίδου, η οποία έφτασε πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη (νούμερο 17). Η Λένα έκανε σπουδαία καριέρα, ακόμη και αν δεν κατάφερε να μείνει ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρ ΄ όλα αυτά έδειξε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες από τα Ελληνόπουλα».
Για την οικονομική κρίση: «Σίγουρα όλοι οι Έλληνες επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση. Έτσι έπρεπε και εγώ να βρω χρήματα για να συντηρήσω την οικογένεια μου».
Για το τι έκανε για το Στέφανο: «Όπως προανέφερα, λόγω της οικονομικής κρίσης ήταν δύσκολο να βοηθήσω το Στέφανο να παίξει επαγγελματικά. Τα έξοδα στο τένις είναι τεράστια. Έτσι, ζήτησα μια βοήθεια από ακαδημία του εξωτερικού, αν και δεν ήταν η κατάλληλη χρονική στιγμή, μιας και ο Στέφανος ήταν αρκετά νέος και δεν μπορεί κάποιος να επενδύσει τόσο νωρίς πολλά χρήματα. Φανταστείτε ότι για ένα χρόνο χρειάζεται ένας παίκτης 150.000-200.000 Ευρώ για μια ολοκληρωμένη αγωνιστική και προπονητική περιοδεία. Ακόμα και σε πιο χαμηλό επίπεδο το πόσο αγγίζει αυτά τα νούμερα.
Για να μην αποθαρρύνω όμως κανέναν, υπάρχουν κάποιες πόρτες, όπως ακαδημίες του εξωτερικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ακαδημία του κύριου Μουράτογλου, η οποία μας στήριξε από την ηλικία των 16. Επιπλέον, ακολουθούν εκεί ένα πρότζεκτ, σύμφωνα με το οποίο, όταν εντοπίσουν έναν παίκτη υψηλού επιπέδου, τον αγκαλιάζουν και τον βοηθάνε, χορηγώντας του δωρεάν προπόνηση. Ο Στέφανος ήταν ο πρώτος Έλληνας που συμμετείχε σε αυτό και είμαι της άποψης ότι με την τωρινή του απόδοση έχει τιμήσει αυτούς τους ανθρώπους που τον πίστεψαν».
Για το μήνυμα που θα ήθελε να δώσει: «Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα πρώτα από όλα στα Ελληνόπουλα, καθώς είχα πολλούς μαθητές. Πρέπει να πιστεύουν στον εαυτό τους, να ακολουθούν τα όνειρα τους, γιατί τα όνειρα δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Όταν θέλεις κάτι και προσπαθείς πολύ σκληρά για να το πετύχεις, τότε θα βρεις τρόπο να το κάνεις.
Όσον αφορά τους γονείς, και έχοντας στο νου μου τη σημασία και τη βαρύτητα που δίνουμε ως Έλληνες στο θεσμό της οικογένειας, είμαι σίγουρος ότι όλοι οι γονείς κάνουν το καλύτερο για τα παιδία τους. Επιπροσθέτως, ευελπιστώ ότι οι επιτυχίες τόσο της Μαρίας, όσο και του Στέφανου, θα εμπνεύσουν πολλά παιδιά να αρχίσουν το τένις και άλλοι να κάνουν όνειρα για επιτυχίες. Ήδη πολλά παιδιά ταξιδεύουν και έχουν επιτυχίες, γεγονός που με ευχαριστεί ιδιαίτερα».
Για το αν το τένις μπορεί να γίνει εθνικό άθλημα: «Νομίζω ότι μπορεί να γίνει. Είμαι της πεποίθησης ότι το τένις ταιριάζει πολύ στη ψυχοσύνθεση του Έλληνα. Είμαστε ένας λαός, ο οποίος έχει υψηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης. Για να μετατραπεί αυτή η ουτοπία που είναι τώρα σε κάτι χειροπιαστό, πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα, όπως είναι εύλογα αντιληπτό. Αυτό είναι το ένα κομμάτι.
Από την άλλη μεριά, σημαντικό ρόλο έχει και η ίδια η Πολιτεία, η οποία με τη σειρά της έχει την υποχρέωση να αγκαλιάσει το άθλημα. Ήδη, επειδή συνεργάζομαι με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, τον κ. Βασιλειάδη, γνωρίζω ότι έχουμε ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας εδώ και δύο χρόνια και αυτό είναι κάτι καλό. Μάλιστα, έχει καλέσει και το Στέφανο στο Υπουργείο και έχουμε συζητήσει αρκετά. Έχω εκφράσει τις προτάσεις μου για το Εθνικό Κέντρο Αντισφαίρισης στο ΟΑΚΑ, το οποίο θα δώσει την ευκαιρία σε πολλά Ελληνόπουλα να προπονηθούν και να έχουν μία σίγουρη τενιστική στέγη. Οι συνθήκες είναι πολύ καλές, οι εγκαταστάσεις υπάρχουν εδώ και χρόνια, αλλά μένει να αξιοποιηθούν σωστά. Υπάρχουν εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στο χώρο του τένις. Οι αθλητές του τένις είναι πρεσβευτές της χώρας τους στο εξωτερικό».
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑThe post Στέφανος Τσιτσιπάς: Το στολίδι του ελληνικού τένις στο Πρώτο Πρόγραμμα appeared first on sports.ert.gr.
2018-05-06 08:00:12