Σταϊκούρας στο CNBC:Θα διαπραγματευτούμε νέους δημοσιονομικούς στόχους για το 2021

Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και αναμένεται να εμφανίσει τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης το 2021, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο CNBC.

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα θα διαπραγματευτεί νέους δημοσιονομικούς στόχους με τους πιστωτές της στην ευρωζώνη, καθώς η κρίση του κορονοϊού οδηγεί το χρέος της σχεδόν στο 200% του ΑΕΠ.

Για τους φιλόδοξους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ έως το 2022), ο κ.Σταϊκούρας σημειώνει:

«Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, δεν υπάρχουν αυτοί οι στόχοι για το 2020 και θα συζητήσουμε με τους υπουργούς οικονομικών στο Eurogroup τους στόχους, τους κανόνες και τις απαιτήσεις από το 2021 και μετά, λαμβάνοντας υπόψη και την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού».

Η Κομισιόν προέβλεψε το Μάιο ότι το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί στο 196,4% του ΑΕΠ φέτος, για να υποχωρήσει στο 182,6% το 2021, από 176,6% το προηγούμενο έτος.

«Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν θα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση χρέους το 2020, αλλά την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση ενώ θα καταγράψουμε τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των χωρών – μελών το 2021», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Μια από τις μεγάλες αβεβαιότητες όσον αφορά στο 2020 είναι ο τουρισμός, από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ελληνική οικονομία. «Το ποσοστό της φετινής μείωσης του ΑΕΠ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση του τουρισμού», δήλωσε ο υπουργός.

Πηγή:ΕΡΤ/Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ